Ласицкене не мисли за световния рекорд на Стефка

Мария Ласицкене (преди Кучина) направи изключителна 2017-а, в която взе световната титла, записа 27 победи, вдигна личния си рекорд до 2.06 м и вече дели седмо място в историческата ранглиста.

През сезона тя имаше няколко опита да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова (2.09 от първенството на планетата в Рим през 1987-а), но запитана за плановете си за 2018-а, Мария отговори така: „Очаквам да е вълнуващо. Не знам какви резултати да очаквам. Искам просто да скачам с най-добрите в света и да се опитам да покажа максимума си. От 2.06 до 2.10 е много дълъг път и затова не мисля за световния рекорд. Нямам нужда от по-голямо напрежение на раменете си. Искам да се наслаждавам на това което правя. Доволна съм, че през изминалия сезон тялото ми почувства какво означава да скачаш на 2.10. Хареса ми чувството и, разбира се, ще се опитам да го правя отново и отново, но не искам да мисля за това. Тези мисли няма да ми помогнат. Добрата подготовка е единственото нещо, което може да помогне”.

24-годишната Ласицкене ще участва на световното първенство в зала в Бирмингам през март 2018-а и ще се опита да вземе втора титла във форума след тази от 2014-а. Рускинята не получи шанс да я защити в Портланд-2016 поради наказанието над националната й федерация. След месец почивка Мария започна отново подготовка в Гърция, а през ноември ще продължи у дома в Прохладни с технически тренировки при Генадий Габрилян. В свободното си време тя обича да чете, да ходи на театър, кино, мюзикъли и концерти. „И, разбира, обичам да спя. Много. Със сигурност не съм по сутрешните ставания”, споделя Ласицкене.  

Share Button