Рекорден брой участници на „Рено морнинг рън“

Около 700 души – професионални бегачи, любители, журналисти и деца, участваха в състезанието в Борисовата градина в София, организирано от спортен клуб „Бегач“, което се проведе на 29 октомври. 

Победител сред състезаващите се в най-предизвикателната дисциплина – 20 км, стана Мирослав Спасов с време 1:17:39 сек. На второ и трето място след него завършиха Методи Георгиев и Даниел Кубашлиев, съответно с 1:17:39 ч и 1:22:00 ч. Интересно е, че през по-голямата част от дистанцията Спасов и Георгиев бягаха заедно и след като опитите да определят по-добрия не дадоха резултат, двамата решиха да финишират, хванати за ръце. При такава ситуация обаче много рядко и двамата атлети биват обявявани за победители. Така стана и сега, като времеизмервателната уредба отчете минимална преднина от 4 стотни от секундата за Мирослав Спасов.

При жените класирането на 20 км оглави Елеонора Георгиева с 1 ч:34:05 ч, която изпревари с около минута втората Галина Дженева 1:35:22 ч.  На трето място завърши Ралица Ангелова с 1:45:41 ч. 

В дистанцията, която събра най-много участници – 10 км, най-бърз беше Теодор Банев с време 42:42 мин, следван от Стефан Късев с 44:20 мин и Златко Стоянов с 44:22 мин.

Най-бърза при жените на 10 км е Весела Василева, пробягала дистанцията за 45:56 мин. На второ място завърши Сабина Николова с 46:55 мин, а на трето – Ася Кременлиева с 50:31 мин.

В най-късата дистанция – 5 км, на първо място при мъжете се класира Христо Цветков, който измина разстоянието за 19:26 мин. Негови подгласници станаха Александър Димитров с 19:55 мин и Георги Георгиев-Елби с 20:05 мин.

При жените на 5 км победителка стана Таня Димитрова, която по-рано тази месец зае престижното шесто място на Балканското първенство по маратон. Сега тя измина 5-километровата дистанция за 19:51 мин. След нея в класирането са Радостина Бохорова с 23:07 мин и Мария Дарандашева с 23:19 мин. 

В специалното медийно състезание „Медия рън“, което тази година се проведе за пръв път, също имаше засилен интерес и оспорвано класиране. 20 представители на различни български медии – национални телевизии, информационни агенции, радиа, печатни и електронни издания, се състезаваха на дистанцията от 5 километра. Най-бърз сред тях бе Боян Бойчев от списание „Атлетика“ и сайта www.athletikabg.com с време 20:32 мин, следван от Милен Николов от Sportal.bg с 21:20 мин и Пламен Савов от Информационна агенция „Блиц“ с 23:19 мин. Победителка при жените стана Кристина Бергова от телевизия „BiT“ с 24:35 мин, следвана от Александра Ненкова от радио „Тангра Мега Рок“ с 26:56 мин и Гергана Михайлова от „Капитал Weekly“ с 27:05 мин.

Всички финиширали в състезанието получиха медали и специални награди от организаторите и партньорите. 

Петото издание на състезанието протече при огромен интерес, а „Рено морнинг рън“ се наложи като едно от най-масовите и атрактивни спортни събития на есенна София. Тази година слънчево време предразполагаше към силно бягане и допълнително създаде добро настроение. 

Състезанието успя да привлече рекорден брой почитатели на бягането, като за пръв път участниците на 10 км бяха повече от тези на 5 км. Според един от организаторите – Григор Върбанов – заместник-председател на Спортен клуб „Бегач“, това се дължи на нарастващата популярност на този спорт: „Организираме това състезание за шеста година и за пръв път то надхвърли 600 участници. Изглежда хората харесват бягането все повече и привличаме нови негови фенове. Тази година имаше и новости в организацията. Една от тях бяха пейсърите, които задаваха темпо за определени времена, за да може да се изминат по-бързо разстоянията от 5, 10 и 20 км. Така помогнахме на много хора да подобрят личните си рекорди. Друга интересна новост беше медийното състезание „Медия рън“ на 5 км. В него се включиха много журналисти, които се бориха за приза най-бърза медия.“

Освен на медиите, специално внимание тази година беше отделено и на най-малките участници. За тях беше организирано детско състезание – „София кидс рън“, чиято основна цел е да популяризира здравословния начин на живот и да събуди интерес у децата към активностите на открито и бягането. Детското състезание, което включваше забавни лекоатлетични игри, привлече около 50 от най-малките участници.

Друга традиция, която бе продължена с „Рено морнинг рън“, беше благотворителната кауза, която всички участници имаха възможност да подкрепят. По 5 лв. от всяка такса за участие ще бъдат дарени на Фондация „Воден път“ с цел организиране на коледен турнир по плуване за деца с двигателни и ментални затруднения.

„Рено морнинг рън“ („Renault Morning Run“), заедно с всички съпътстващи негови събития, се организира от Спортен клуб „Бегач“. Състезанието се провежда с подкрепата на Столична община и „Рено“ – България, както и със съдействието на „Виваком“, „60 к“, „Спорт Пас“ (Sport Pass), „Допелхертс“, Българската федерация по лека атлетика и програмата на ИААФ „Детска атлетика“.

 

Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно над 5000 души участват в състезанията на “Бегач”, като участниците нарастват с 50% всяка година. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика и Българската асоциация на спортните организатори. Има 70 члена и 6 картотекирани професионални състезатели, на чиито екипи присъства логото на „Рено“ (Renault). „Бегач“ работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът имат възможност да работят заедно.

„Рено“ затвърждава амбициите си да подкрепя състезания по бягане за аматьори и e основен партньор на Спортен клуб „Бегач“, на популярния градски крос „Рено морнинг рън“, както и на други инициативи, насърчаващи тичането и активния начин на живот.

Share Button