Ямайски спринтьор наказан за 2 години, използвал женски препарат при безплодие

Джейсън Ливърмор, бронзов медалист на 200 м от Игрите на Британската общност през 2014-а, получи 2-годишно наказание за употреба на допинг. Санкцията е наложена ретроспективно от февруари, когато той беше уведомен за позитивната си проба.

При тестване през 2016-а Ливърмор е дал положителен резултат на кломифен (кломид) и местеролон (провирон). „Възоснова на представените доказателства от атлета, не вярваме че Ливърмор е използвал препаратите за да подобри атлетическите си постижения. Той обаче е проявил небрежност при кандидатстването за разрешение за прием на забранени вещества”, заяви Кент Геймън, председател на дисциплинарната комисия към ямайската атлетическа асоциация.  

Вижте обаче каква информация може да се намери за кломифен и провирон в Интернет и сами преценете дали Ливърмор, който бе част от щафетата 4х100 м на Ямайка (заедно с Юсейн Болт, Кемар Бейли-Коул и Никъл Ашмийд) взела титлата на Британската общност, не е имал намерение да подобри резултатите си:

Кломифен се предписва на жени, които имат проблеми с безплодие и помага за тяхната овулация. При мъжете обаче има влияние за повишаване на фоликулостимулиращия и на лутеинизиращия хормон. Като резултат от това, естественото производство на тестостерон се повишава. Този ефект е от голяма полза за спортисти, които употребяват анаболни стероиди, особено в края на стероидния цикъл, когато ендогенните нива на тестостерона са под нормалните. Провиронът е разработен още през 1934 г. и е един от най-старите познайници на анаболните андрогенни стероиди. Поради изключително високия си афинитет за свързване с плазмените протеини като SHBG, той може да увеличи потенциала на други стероиди. В средите на културизма провирон се приема предимно за увеличаване андрогенните нива по време на диета или подготовка за състезание и като антиестроген поради способността му да се противопоставя на ензима ароматаза”.      

Share Button