Вивиан Черуйот ще гони рекорд на маратона във Франкфурт

Олимпийската шампионка на 5000 м Вивиан Черуйот е максимално амбицирана да докаже на всички, че е в елита на маратона и не трябва да бъде пренебрегвана. Кенийката ще участва на маратона във Франкфурт утре (29 октомври) и ще гони рекорд на трасето и бонус от 30 000 евро.

34-годишната Вивиан беше планирала да пробяга втория маратон в кариерата си по-рано този месец в Чикаго, но организаторите не я включиха в окончателния стартов лист и тя трябваше да промени програмата си. Екипът, провеждащ състезанието във Франкфурт, веднага се възползва от предоставената възможност.

Тренировките ми преминаха добре. Нямах никакви проблеми и съм доволна от постигнатото. Сега предстои да се докажа на истинско трасе. Ще бягам в определено от мен темпо. Нямам лоши чувства към Чикаго, но обичам предизвикателствата и това, което направиха, беше да ми предложат едно. Ще се реванширам по улиците на Франкфурт”, заяви Черуйот, която направи дебют в маратона през април в Лондон. Тогава завърши четвърта с 2:23:50. През септември тя пак остана зад сънародничката си Мери Кейтани на полумаратона „Голямото Северно бягане” – 1:07:44 срещу 1:05:59.

В Германия спечелих първата си световна титла – през 2009-а в Берлин. Ще се опитам да запиша и първата си голяма победа в маратона на германска земя. Когато останах втора на полумаратона, исках да проверя състоянието си и какво трябва да подобря в следващите седмици”, обясни Вивиан. Освен наградния фонд организаторите във Франкфурт са осигурили бонус и за рекорд на трасето – 30 000 евро. Досега най-доброто постижение при жените е 2:21:01 на Меселех Мелкаму (Ет) от 2012-а.

При мъжете Марк Корир (Кен) ще защитава титлата си от миналата година, а сред конкурентите му отново ще е подгласника от 2016-а Мартин Косгей.       

Share Button