11 съвета от световния вицешампион на диск

Дониел Стол, световният вицешампион в мятането на диск, иска само да се забавлява в сектора. Рекордьорът на Швеция и №9 във вечната световна ранглиста дава 11 съвета в традиционната рубрика на „Спайкс”.

Първенствата

– За мен е най-важно да се забавлявам и да не мисля много преди голямо първенство или квалификация. Опитвам се да съм със съотборниците си, да пия кафе, да се мотая в лобито на хотела и да си създавам нови приятели. Ако си стоиш твърде дълго в хотелската стая, може да се стресираш или да ти стане скучно.

Психология

– Мятането на диск не е на живот и смърт. Това е само спорт. Никой няма да те обвини, ако не пратиш уреда далече. Запомнете, в спорта е важно да се опиташ да покажеш най-доброто от себе си. Винаги се придържайте към тази идея и когато отидете на състезанието, може да постигнете силен резултат и да станете шампион.

Техника

– Всеки млад дискохвърляч трябва да гледа много опити на видео за да научи повече за ритъма и техниката. Аз гледах стари клипове с опити на легендите Волфганг Шмид, Герд Кантер, Мак Уилкинс и Ларс Ридел и така изучих техниката в мятането на диск.  

Треньор

– Моят треньор Вещайн Хафщейнсон казва: „Направи това, което е необходимо за да пратиш диска далече”. Важно е да изпитваш удоволствие във всеки момент. Някои приемат мятането на диск като работа, но за мен не е така. Искам да се забавлявам и така да постигам силни резултати. За мен това е повече хоби.

Комерсиалната верига

– Ако искаш да бъдеш атлет от световна класа, трябва да се състезаваш срещу най-добрите в дисциплината. По време на дългите полети обичам да слушам музика и да чета книги. Така релаксирам мозъка си. Когато пристигна след дълъг полет, обичам да поспя няколко часа и чак тогава правя някои технически упражнения за да събудя тялото си.

Хранене

– Обичам традиционната шведска и финландска кухня. Като всеки хвърляч, когато отида в САЩ, се нахвърлям на бургерите. Също така обичам риба, по възможност хваната от мен. Ходя на риболов с баща ми в Норвегия – за сьомга, пъстърва и халибут (камбала).

Мода

– Обичам спортните дрехи като дънки, маратонки, но също така е важно да имаш хубава риза, готини кожени обувки. Трябва да изглеждаш добре като пътуваш по света. Да изглеждаш като професионалист.

Алкохол

– Никога не шофирайте след употреба на алкохол.

Ваканция

– Обичам да си правя риболовни ваканции в Норвегия. Исландия е великолепно място за горещи извори, а Финландия – за почивка по време на празниците. Швеция също е много красива. Родният ми град Стокхолм е близо до морето и има хубав нощен живот.

Социалните медии

– Обичам Инстаграм, но за мен е много важно да не публикувам нещо, което е твърде политическо или нещо срещу моите съперници. Трябва да бъдеш мил и да игнорираш негативните коментари.

Срещи

– Бъди мил, социален и изглеждай добре, но си мисля че повечето хора знаят какво да правят на срещи.  

Share Button