ИААФ спечели дело срещу френската федерация

Спортният арбитражен съд (КАС) се произнесе в полза на световната атлетическа федерация в случая „ИААФ срещу френската атлетическа федерация и Риад Герфи”. Така решението за 4-годишно наказание срещу Герфи е потвърдено и той ще отсъства от състезания до 2020-а.

ИААФ спря правата на Герфи след допинг прегрешение през октомври 2016-а, на базата на анормален хематологичен профил във връзка с програмата за биологичните паспорти на атлетите. Според правилата на световната централа случаят беше прехвърлен към френската федерация (ФФА) за отсъждане. На 4 януари 2017 г. дисциплинарната комисия на ФФА оневини атлета на основание на процедурни грешки и отмени временното наказание. ИААФ обжалва пред КАС и веднага наложи отново наказанието за спиране на състезателните права с цел да се запази почтеността на атлетическите състезания.

КАС определи, че Герфи „в действителност е нарушил анти-допинг правилата в резултат на вероятно използване на забранено вещество или метод” и съответно трябва да му се наложи 4-годишно  наказание. Това е 95-ия допинг случай, който ИААФ успешно завършва по програмата си за биологичните паспорти.

Share Button