Арестуваха европейският шампион на 5000 м

Полицейско разследване за използване и разпространение на допинг доведе до арестуване на действащия европейски шампион на 5000 м. Това се случи вчера (сряда, 25 октомври) в едно от предградията на Барселона.

Илиас Фифа е роден в Мароко, но от 2015-а представя Испания. Той използва отсъствието на Мо Фара и взе титлата на 5000 м на европейското първенство в Амстердам миналата година. Полицейската акция беше проведена в ранните часове и Фифа е само един от арестуваните в нея „за престъпления срещу общественото здраве и използване на медикаменти с голям риск за здравето”. Върховният съд на Каталуня потвърди новината и обясни, че операцията е започнала с полицейско разследванте още през юни.  

28-годишният Фифа беше изненадан в своята къща в Санта Колома де Граменет. Той пристига нелегално в Испания преди 11 години, скрит в камион. „Като федерация сме напълно наясно със щетите, които допинга причинява на доверието и имиджа на нашия спорт. Ние сме твърдо решени да се борим с тази напаст. Ще продължим да го правим докато не го изкореним и по този начин ще защитим атлетите, които се състезават чисти”, се казва в специално изявление на испанската атлетическа федерация.

Share Button