Италианец печели Маратона на Венеция след грешка

Италианецът Ейоб Фаниел победи във Венецианския маратон. 

Роденият в Еритрея атлет стигна до успеха след куриозна грешка на фаворитите и водещия ги мотоциклетист. 

Седем африканци водеха убедително до 25-ия километър, когато завиха в грешна посока и бягаха напразно няколкостотин метра преди да разберат грешката си. Това им костваше около 2 загубени минути. 

От това се възползва по най-добрия начин Фаниел, който беше на около минута зад водачите, за да вдигне рязко скоростта и да триумфира в маратона с време 2:12:16 часа. Втори на близо 2 минути е Мохамед Муса от Еритрея (2:15:14 ч), който също не бе сред сбъркалите трасето. Тарик Бамаруф от Мароко (2:16:41 ч) остана трети. Това бе едва вторият маратон в кариерата на Фаниел след участието му във Флоренция, а постижението му е личен рекорд.  Ейоб Фаниел е първият италианец, който печели маратона на Венеция от 22 години насам. 
При жените бягането се реши след 25-ия километър, когато етиопката Гедо Утура предприе своята атака, за да финишира за 2:29:04 ч. Втора завърши кенийката Приска Чероно с 2:41:08 ч, която бе считана предварително за фаворитка, но след силни болки в стомаха изостана. На трета позиция е друга етиопка – Айналем Волдемайкъл с 2:42:12 ч. 

 

Share Button