Уникален рекорд на маратон в Мексико!

Маратонът в Мексико Сити тази година ще остане в историята с един уникален световен рекорд – над 5800 от бегачите бяха дисквалифицирани. Това представлява повече от 20% от броя на всички стартирали! А каква е причината?

Организаторите се видели в чудо, след като огромен брой от бегачите се отклонили от трасето и по този начин са съкратили изминатото разстояние. Според офицалната справка 291 от тях дори са използвали ВЛАК за да стигнат по-бързо до финала!

1296 от дисквалифицираните постигнали времена, с които могат да намерят място в някой от „Големите световни маратони”. 28 206 завършили, но по-късно започнали постове във Фейсбук със снимки на „шмекери” и това довело до сериозно разследване. По трасето имало 8 времеви междинни станции, но само 64% от участниците били преминали през всяка една от тях. Това означава, че 10 046 са пропуснали поне една!

Победители в 35-ото издание на маратона станаха Фикаду Кебеде (Ет) при мъжете с време 2:17:28 часа и Гладис Техеда (Перу) при жените с рекорд на трасето – 2:36:16.  

 

Share Button