Дизела пети в генералното класиране по Скайрънинг за сезон 2017

Кирил Николов-Дизела завърши 2017 година на пето място в ранглистата по Скайрънинг.

На 14 октомври 2017 г. в Лимоне, Италия се проведе последният старт за сезона – „Лимоне екстрийм скайрейс“ (Limone Extreme Skyrace).  Състезанието е с дължина 29 км и денивелация от 2540 м. Нетипично за октомври, времето предложи на състезателите слънце и температури от 24-25 градуса. Първи финишира италианецът Марко де Гаспери за 03:07:32 ч, а Кирил завърши на 9 място, с време 03:20:06 ч. При жените първото място зае Тове Александрерсон, която избяга разстоянието за 03:31:08 ч.

Дисциплината „Скай класик“ (Sky Classic), в която се състезава и Дизела, включваше 12 старта през сезона, като българинът стартира на 8 от тях. За финалното класиране се взимат петте най-добри представяния на бегачите. Лидер в Генералното класиране е италианецът Марко де Гаспери, следван от испанците Ереа Аритц и Маргарит Ян. Първа при жените за 2017 г. е испанката Шейла Авилес. 

След финала на състезанието Кирил сподели: Беше дълъг и тежък сезон изпълнен с положителни и отрицателни емоции. Радвам се, че успях за втора поредна година да се задържа в челните позиции на класацията за Световната Купа и вярвам, че 2018 ще е още по-успешна за мен в Скайрънинг сериите.“

Освен старта на 14 октомври, ден преди това – на петък 13, отново в Лимоне се проведе и Европейското по вертикален километър, където Кирил завърши на 9 място. По неговите думи: Това бе експериментално участие. Целта бе да проверя състоянието и възможностите си и в тази дисциплина.“  На старта на Вертикалния километър в Лимоне България имаше участие и при жените. Рекордьорката на Ком-Емине Антония Григорова завърши на 17 място в дисциплината.

Друга българка – Десислава Христова, зае 30 място в Генералното класиране, след стартовете си в „Саломон Глен Коу Скайрън“ (Salomon Glen Coe Skyline) в Шотландия на 17 септември и „Тромсьо скайрейс“ (TROMSØ SKYRACE) в Норвегия на 5 август. В Норвегия Деси се класира на 13 позиция, след като избяга трасето с дължина 57 км и денивелация 4800 м за време 11:31:30

Share Button