Африкански битки в Лисабон

Ишхимаел Чемтан и Сара Чепчирчир спечелиха маратона на Лисабон „Рок енд рол“,  Бирхан Небебев и Юнис Чумба победиха в полумаратона. 

Кениецът Ишхимаел Чемтан успя да спечели маратона с мощна атака в последните километри. На половината дистанция той и неговият сънародник Даниел Лимо водеха с близо минута , но след това бяха застигнати и изпреварени от Ел Хасан Елабаси от Бахрейн, който пое водачеството до 40-ия километър. Тогава дойде и часът на Чемтан, който триумфира с 2:10:51 ч. За Елабаси остана второто място с 2:10:57 ч. Макар че се беше доста навързал, Лимо успя да се качи на почетната стълбичка – трети с 2:15:30 ч. 

При жените 33-годишната Сара Чепчирчир успя да повтори успеха си от миналата година, макар и с по-слаб резултат – 2:27:57 ч. Тя успя да изпревари втората – етиопката Годфай Абера с 49 секунди. На трета позиция също завърши етиопка – Сичала Кумеши, макар и далеч от първите две – 2:38:52 ч. 

Изключително оспорвана беше битката на полумаратона. Дебютантът на тази дистанция 23-годишният етиопец Бирхан Небебев с невероятен финален спринт успя да изтръгне победата с 1:02:02 ч. На 12 секунди след него остана Гойтом Кифле от Еритрея. И още един етиопец – Таду Абате, допълни почетната стълбичка, след като измина дистанцията за 1:02:20 за третото място. 

Гвоздеят на програмата обаче беше бягането на полумаратонската дистанция при жените. И най-вече участието на световната шампионка на маратон от Лондон-2017 кенийката Роуз Челимо. След световното тя си взе почивка и неотдавна поднови тренировките. Въпреки това не е загубила кой знае колко от формата си и се вкопчи в люта битка със своята сънародничка Юнис Чумба, представляваща в момента Бахрейн. С двете в челото бягаше и друга кенийка – Виселин Джепкешо. Именно те си и разпределиха призовите места. Част от трасето включваше вълго изкачване, последвано от дълго спускане. Именно в този момент липсата на тренировки си каза думата и Челимо изостана. Не трябва да забравяме, че Чумба е в отлична форма и неотдавна в Копенхаген постави рекорд на Азия (1:06:11 ч). Сега обаче й бе достатъчно 1:08:48 ч. Втора е Джепкешо с 1:09:31 ч. Световната шампионка Челимо трябваше да се задоволи с третото място – 1:09:48 ч. 

В това бягане участва и европейската шампионка на маратон Сара Морейра, която завърши шеста с 1:13:29 ч. 

Горещото време попречи на атлетите да покажат по-добри времена. 

Маратонът и полумаратонът на Лисабон са със „златен етикет“ по класификацията на ИААФ. 

Share Button