Рекордно участие на Маратон София

Очакват се на 4000 участници, 700 са чужденците, а двама с шанс за супербонусите за веригата маратони.


Над 4000 участници се очаква да стартират в 34-ото издание на Софийския маратон, което се очертава като абсолютен рекорд за последните години. Повече от 700 ще бъдат бегачите от чужбина, което е два пъти повече от миналата есен, съобщиха организаторите. Стартът е тази неделя в 9:30 ч. пред Националния стадион „Васил Левски“.

И тази есен Маратон София е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а вече има и много силен партньор. Точно на 11-ата си годишнина откакто стъпи в България, авиокомпания Wizz Air подписа договор за спонсорство на едно от емблематичните спортни събития на българската столица, което вече носи неговото име. Превозвачът обяви, че ще даде по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Бонусите са предвидени за стартиращите в основните дисциплини: класически маратон 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, докато за масовия или тъй наречен „младежки старт“ на 3 км наред с призовете за най-бързите, са осигурени и награди от традиционната томбола. Като главен спонсор Wizz Air подпомага организацията на Маратон София и с медийна подкрепа чрез имащата 2 млн. приятели тяхна Facebook страница и чрез списанието с 20 милиона читатели и др.

Софийският маратон става все по-авторитетен и класен. За това говори и участието на много добри лекоатлети. За следващата година планираме да направим по-либерален регламента за джакпота и той да се печели от събралите най-много точки,“ каза на пресконференция днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Откриването на WIZZ AIR София Маратон 2017 е в неделя, 15 октомври, от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9:40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.

Не са много градовете, които могат да се похвалят с дългогодишна история на техните маратони. Вярвам, че софиянци ще проявят разбиране, че в неделния ден част от улиците ще бъдат затворени за преминаването на атлетите. Радостно е, че броят на чужденците се е удвоил и отново много силно в събитието присъства благотворителната кауза. Новото в това отношение е проектът, който набира средства за деца с множествени увреждания за осигуряване на рехабилитатори в дневен център „За надежда“. Маратонът отново е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта, която за следващата година планира над 89 събития с цел предоставяне нови и нови възможности на хората да спортуват и да живеят активно,“ каза Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

От името на БФЛА президентът на централата Добромир Карамаринов изрази задоволството си, че маратонът непрекъснато се развива и прогресира, като отправи специални благодарности към Анатоли Илиев, съхранил и в трудните години интереса и популярността на събитието.

Българският олимпийски комитет има честта и отговорността да бъде част от това събитие повече от 10 години. С радост отбелязваме, че от година на година маратонът става все по-авторитетен, интересен, популярен,“ каза Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

Отново с важни благотворителни каузи

Софийският маратон направи много важна крачка към своето още по-добро и престижно бъдеще. Партньорството с Wizz Air със сигрност ще ни даде нови хоризонти да надграждаме,“ заяви Анатоли Илиев, основен организатор на маратона през годините и в момента орг. секретар на София – Европейска столица на спорта. „Всяка година маратонът фокусира огромен медиен и обществен интерес, с него са свързани значими благотворителни и социални каузи. Само за миналата година подобни благотворителни инициативи събраха покрай Маратон София близо 50 000 лв. Ето защо съм уверен, че с общи усилия можем да направим нещо наистина полезно за доброто бъдеще на Маратон София,“ каза още Илиев. Той съобщи, че над 2800 са заявили участие в дългите дистанции, а с участниците в масовия старт общият брой атлети в неделя се очаква да е над 4000.

На пресконференцията бе показан и специалният медал със стилизирано изображение на Народния театър. Идеята е всяка година участниците в дългите дистанции да получават подобни отличия с различни емблематични сгради от столицата.

Двама с шанс за супербонусите от по 20 000 лв. във веригата български маратони

Интересът към WIZZ AIR София Маратон се подсилва тази година и от факта, че двама са с шанс да спечелят супербонусите от по 20 000 лв. във веригата от маратонски бягания в България. За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития. След Стара Загора на 2 април и Варна на 7 май, сега финалът на веригата пак ще бъде в столицата с WIZZ AIR София Маратон 2017. Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за поредицата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв. при мъжете и при жените, предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т.

През тази година мароканецът Абделади Тиар вече спечели две поредни победи като през април триумфира в Стара Загора и през май във Варна Така 36-годишният атлет се нуждае да завърши в тройката на WIZZ AIR София Маратон 2017 за да си осигури супербонуса от 20 000 лв., предоставян за най-добрия в трите бягания. И при жените една атлетка си запази шанса да грабне голямата награда. Бронзовата от Стара Загора Рут Матебо от Кения бе най-бърза във Варна и така се нуждае от задължителна победа сега в София за да си осигури джакпота.

И двамата вече са потвърдили участие, което ще направи надпреварата още по-интригуваща и класна. За това ще спомогне стартирането на 22 елитни бегачи, специално поканени от организаторите. Сред тях са миналогодишните победители от Етиопия Гудета Бирату при мъжете и Белайнеш Югезу при жените. За първи път организаторите са заделили специални бонуси от по 500 евро за подобрени рекорди на трасето. С много силен личен рекорд пристига и кениецът Самсон Кипроно – 2.10:17 ч., при жените Югезу е със 2.32 ч.

Трасе сред зеленина и покрай паркове

Трасето минава по едни от най-красивите и зелени улици и булеварди на столицата. То е лицензирано от ИААФ и притежава сертификат за Категория А. Очаква се участниците в бяганията да бъдат приветствани от много столичани и гости на столицата. Дистанциите отново са четири. Стартиралите на 42.195 км правят четири обиколки, записаните на полумаратон – две, а бягащите 10.5 км – една обиколка. Избралите масовия старт на 3000 м ще пробягат малка обиколка преминаваща от двете страни на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до НДК и обратно с финал в Княжеската градина до монумента на Съветската армия. Контролното време на 42.195 км е 5:30 ч.

Награден фонд от 60 000 лв, по 8 000 лв. за шампионите

Общият награден фонд и тази година е впечатляващ – над 60 000 лв.  Победителите при мъже и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. За доброто настроение са предвидени много други призове, викторини и забавления. Отново специална „Арка на победителя“ ще бъде изградена в зоната на старт/финала, пред нея участниците и зрителите ще могат да се снимат за спомен и да си правят селфита със спортните звезди. Парични награди ще има и за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието.

Софийският маратон се осъществява и с любезното съдействие на VIVACOM, Софийска вода, ACICS, минерална вода Банкя, HerbaLife, Стройрент и др. За поредна година състезанието ще се предава на живо по БНТ HD. Можете да се включите и като доброволец в организацията като се запишете на e-mail: info@maratonsofia.com

Share Button