На 49 години – маратон за 2:29:03 часа

Впечатляващо е, но още по-невероятно звучи, че този резултат е постигнат едва след 5 години сериозни тренировки.

Днес Йоост де Раймайкер е на 49 години и тази есен пробяга Берлинския маратон с нов личен рекорд – 2:29:03 ч.

Роден е и израснал в Белгия, където в Антверпен завършва музикално училище и става музикант в джазбенд. Пак по това време като ученик се увлича и по лека атлетика и тренира бягане до 6 клас. След това обаче музиката взима връх. Неспокойният му дух обаче го хвърля насам – натам. Няколко години се занимава с кибербезопасност в голяма фирма. Междувременно сменя и местожителството си, като избира Португалия, а в момента живее в Ангола. Изкарва прехраната си като писател, фотограф. Сериозно да се захване с фотография решава през 2004 година. Свои фотоизложби е представял в Португалия, Ирландия, Белгия, а негови фотографии са публикувани в такива издания, като Time Magazine, Marie Claire, Metro, Télérama, le Monde 2 (Франция), TV Sorrisi, Pop’s (Италия), Souls, The Express (САЩ). 

По време на маратона в Берлин

Когато е на около 30 години започва отново и да тича – първоначално само за здраве, по няколко километра, без никакви амбиции. Те се появяват по-късно, когато е на 44 години. По това време пише пътеводител из Ангола на португалски и повечето време седи пред компютъра. Решава да се пусне на полумаратон, но е изпуснал сроковете за записване в Лисабонския. Тогава решава да направи един 20-километров пробег и му харесва. Започва да тренира за Маратона на Лисабон, който е през декември същата година. Финишира повече от обнадеждаващо – за 2:54 ч. През април следващата година участва и на ултрамаратон 100 км, но се контузва. Обаче вече се е „заразил“ от бацила на бягането и нищо не може да го спре. Следват няколко маратона и ултрамаратона. 

В по-голямата част от годината тренира в Ангола, където е влажно и горещо. Поставил си е за цел да завърши в топ три на възрастовата група над 50 години в 6-те най-големи маратона. Участието му в Берлинския тази година в по-долната възрастова група е своеобразен тест. Защото според Йоост де Раймайкер, за да успее да постигне целта си, трябва да има резултат под 2:35 ч. Е, вече го има. 

Художествена фотография от Йоост де Раймайкер

Началото на тази година започна с тренировки за прочутия ултрамаратон „Двата океана“ в Кейптаун, ЮАР. След успешното участие там Йоост продължава подготовката си с няколко седмици работа за обем – около 160 километра на седмица. После следват 4 седмици скоростна работа (на темпо за 10 км). И едва след това вече се влиза в тренировъчната 12-седмична програма за маратон. В своите тренировки Йоост използва пулстестер, редовно попълва и анализира тренировъчния си дневник и изчислява индекс на ефективност (Efficiency Index – EI), за да следи дали тренировките му вървят в правилна посока.

Подготовката за Берлин обаче не минава гладко. Докато бяга веднъж по тъмно, стъпва накриво, но не обръща внимание на травмата. Две седмици по-късно след интервална тренировка кракът почва да боли и се подува. Това се случва 6 седмици преди маратона и Йоост е принуден да прекрати тренировките си. За да не изгуби формата си, преминава към бягане във вода в басейн. Лекува се с физиотерапия и акупунктура. Постепенно се връща към нормални тренировки, но програмата вече е нарушена, а и болката не е изчезнала напълно. Така Йоост е принуден да разчита на отделни тренировки (тренировъчни блокове), които да го подготвят за маратонското темпо. Пример за такъв тренировъчен блок: сутрин – 20 км с умерено темпо + 20 км с темпото на маратона; следобед – 20 км с умерено темпо + 10 х 1км отсечки през 1 мин почивка. Или общият обем за деня е около 40 км. Критерий за успешна тренировка – липса на болка в контузения крак и възможност да тренира на другия ден. 

Маратонът в Берлин. Успешен финал с личен рекорд

Йоост споделя, че не закусва преди маратон. Единственото, което хапва, са 2 – 3 банана. А по трасето пие електролитни напитки, не ползва гелове. 

Следващата голяма цел е възрастовата група над 50 години и призово класиране в шестте най-големи маратона: Ню Йорк, Чикаго, Бостън, Берлин, Лондон, Токио. 

Ето и маратоните на Йоост де Раймайкер досега: 

Маратонът на Лисабон 2012 – 2:54

Маратонът на Лисабон 2013 – 2:52

Маратонът Хагеланд (в по-голямата си част трасето е черен път) 2013 – 2:50

Маратонът на Берлин 2015 – 2:43

Маратонът на Амстердам 2016 – 2:35:36 (втори в групата 45 – 50)

Маратонът Хагеланд 2016 (черен път, две седмици след Амстердам) – 2:47, рекорд на трасето

Маратонът на Берлин 2017 – 2:29:03 (втори във възрастовата група 45 – 50, 102 в общото класиране, личен рекорд).

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

 

Share Button