Гласувайте за атлет на света

ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) обяви номинациите за Атлет и Атлетка на света.

Представяме ви номинациите при мъжете:

  1. Мутаз Еса Баршим (Катар) – световен шампион на скок височина и победител в Диамантената лига. Непобеден във всичките 11 състезания за 2017-а година.
  2. Павел Файдек (Полша) – световен шампион на чук и победител във веригата Световно предизвикателство на ИААФ. Печели 15 от 16 състезания в които участва през 2017-а.
  3. Мо Фара (Великобритания) – световен шампион на 10 000 м, сребърен медалист на 5000 м и победител на Диамантената лига.
  4. Сам Кендрикс (САЩ) – световен шампион на овчасрки скок и победител в Диамантената лига. Непобеден в 17 състезания през годината.
  5. Елайджа Манангой (Кения) – световен шампион на 1500 м
  6. Луво Манионга (РЮА) – световен шампион на скок дължина и победител на Диамантената лига. Непобеден във всичките състезания през 2017-а.
  7. Омар Маклеод (Ямайка) –– световен шампион на 110 м с препятствия
  8. Крисчън Тейлър (САЩ) – световен шампион на троен скок и победител в Диамантената лига. Водач в световната ранглиста с 18.11.
  9. Уейд ван Нийкерк (РЮА) – световен шампион на 400 м, сребърен медалист на 200 м от световното първенство. Световен рекорд на 300 м.
  10. Йоханес Фетер (Германия) – световен шампион на копие. Водач в световната ранглиста с 94.44 – резултат, с който е на второ място във вечната ранглиста в дисциплината.

Първите трима във всеки пол ще бъдат оповестени на 16 октомври, а победителите ще бъдат обявени на Световната атлетическа гала на 25 ноември в Монако.   Гласуването е разделено на три секции. Съветът на ИААФ и Семейството на ИААФ гласуват по електронната поща, а феновете дават своите предпочитания в социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Гласовете на Съвета на ИААФ съставят 50% от вота, а на Семейството на ИААФ и феновете се падат по 25% от гласовете.

Share Button