Челимо печели в Кардиф с рекорд на полумаратон за Великобритания

Кенийци триумфираха на силния полумаратон в Кардиф. 

При жените Едит Челимо заслужи победата с 1:05:52 ч, което е шести резултат за всички времена. Освен това постижението е и номер едно за състезания по полумаратон на територията на Великобритания. Времето е и личен рекорд за кенийката, по-добър от досегашния й с повече от 3 минути – досега тя имаше 1:08:57 ч от април миналата година в Берлин. Едит Челимо тренира заедно с сребърната медалистка на маратон от олимпийските игри Еунис Джепкируи. На втора позиция завърши Дорсас Кемили от Кения с 1:10:50 ч, а на трета – Беатрис Мутай с 1:10:57 ч, също кенийка. 

При мъжете Джон Лотианг затвърди кенийското превъзходство в това състезание с престижна победа с 1:00:42 ч. Престижна, защото успя да се справи с миналогодишния шампион Сандрак Кимининг, също от Кения, като го изпревари със 7 секунди. Самият Кимининг даде всичко от себе си и дори бяга с 4 секунди по-бързо от миналата година, но това не бе достатъчно за победата. На трета позиция се нареди отново кениец – Кипкембой Кипроно, с време 1:01:10 ч. 

Състезанието в Кардиф е със „сребърен етикет“ по класификацията на ИААФ и е един от най-големите полумаратони на територията на Великобритания. Тази година в него взеха участие 19 хиляди души. 

Share Button