DecaNation – Мач на Гигантите 2017

Балканската атлетика за трети път бе поканена да участва със сборен отбор в престижния атлетичеки турнир, наречен „Мач на Гигантите“.

Мачът на гигантите е ежегодно състезание, създадено и организирано от Френската атлетическа федерация, в което атлетиката става отборен спорт. Всяка година се канят 8 от най-изявените национални екипи в света, които се изправят в единоборство в 20 класически дисциплини от леката атлетика.

Тазгодишното издание ще се проведе на 9 септември във френския град Анже. АБАФ ще се съревновава с атлетическия елит на Франция, Германия, Италия, Украйна, САЩ, Китай и Япония. Балканският отбор е съставен от шампионите в съответните дисциплини на Балканското първенство за мъже и жени, проведено в Нови Пазар, Сърбия, през месец юли тази година.

Националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов ще бяга на 2000 м на Мача на гигантите, след като спечели балканската титла на 1500 м и е единствения българин в селекцията на АБАФ.

 Водач на отбора ще бъде Роберт Емиян, който все още държи европейския рекорд на скок дължина (8.86 м) и в началото на септември бе преизбран за президент на Арменската атлетическа федерация, която е измежду 17-те федерации членки на Балканската организация.

Мачът на гигантите ще се излъчва директно по френския канал “SFR-Sport” и ще бъде достъпен онлайн в специализирани интернет платформи (http://www.watchathletics.com/schedule/watchlive/3219/).

 

Съставът на балканския отбор:

Мъже:

100 м Джак Харвей (Турция)

200 м Панайотис Тривизас (Гърция)

400 м Матео Ружич (Словения)

800 м Абедин Мужезинович (Босна и Херцеговина)

2000 м Митко Ценов (България)

110 м пр. Космин Димитраче (Румъния)

Скок дължина Лазар Анич (Сърбия)

Овчарски скок Иван Хорват (Хърватия)

Гюле Месуд Пезер (Босна и Херцеговина)

Копие Бранко Паукович (Сърбия)

Жени:

100 м Милана Тирнанич (Сърбия)

200 м Камелия Гал (Румъния)

400 м Бианка Рейзър (Румъния)

800 м Константина Джианополу (Гърция)

2000 м Амела Терзич (Сърбия)

100 м пр. Елисавет Песиридоу (Гърция)

Скок височина Мария Вукович (Черна гора)

Троен скок Кристина Кармен Тома (Румъния)

Диск Драгана Томашевич (Сърбия)

Чук Залина Петривская (Молдова)

Share Button