Ще падне ли световният рекорд на маратона в Берлин?

Трима от най-бързите маратонци в света ще бягат в германската столица. 

Маратонът на Бeрлин тази година е на 24 септември. В него засега за заявили участие трима големи бегачи на дълги разстояния: кенийците Елиуд Кипчоге, Уилсън Кипсанг и етиопецът Кенениса Бекеле. Всички те не крият намеренията си да подобрят върховото постижение в маратона. 

В момента световният рекорд е 2:02:57 ч и се държи от кениеца Денис Кимето, поставен пак в Берлин през 2014 година. 

Претендент номер едно е Елиуд Кипчоге. 32-годишният кениец неведнъж официално се закани да изпрати постижението на Кимето в историята. През май той участва в проекта „Да слезеш под два часа“ на пистата „Монца“ в Италия. Тогава не успя да премине тази граница, но все пак слезе под световния рекорд – 2:00:25 ч. Постижението обаче не бе зачетено от ИААФ поради много фактори, сред които основната бе, че е имало много пейсмейкъри, които са се сменяли да цепят въздуха на Кипчоге. Сега кениецът има реалната възможност да се поправи, като подобри рекорда при нормални условия. През 2015 година именно той спечели в Берлин, а през 2016 година стана и олимпийски шампион в Рио с 2:08:44 ч. 

Претендент номер две е Уилсън Кипсанг. На 35 години е и знае какво е да си световен рекордьор, след като държеше върховото постижение в продължение на една година. Именно в Берлин през 2013 година той успя да подобри рекорда на Патрик Макау с цели 15 секунди, като постигна 2:03:23 ч. През 2014 година Денис Кимето му го отне, като за първи път слезе под два часа и три минути – 2:02:57 ч. Кипсанг показва добра постоянна форма, а през миналата година в Берлин си направи лично, като избяга дистанцията за 2:03:13 ч. Това обаче не му стигна за победата и той завърши втори след Кенениса Бекеле. Сега кениецът предупреждава да не бъде отписван. Той е мотивиран да си върне рекорда и смята, че подготовката му е още по-добра от тогава. 

Претендент номер три е Кенениса Бекеле. Етиопецът също е на 35 години, има богата колекция от титли на писта, като само олимпийските са му три. Освен това държи световните рекорди на 5000 и 10 000 м, ако успее да прибави и в маратона, ще стане първият човек, който ги е притежавал едновременно. През миналата година в Берлин успя да победи Кипсанг, за което вече стана дума, но още по-впечатляващо бе времето му – 2:03:03 ч, което е само на 6 секунди от рекорда. При това през втората половина от дистанцията Бекеле имаше сериозни мускулни проблеми. Заслужава внимание и фактът, че етиопецът тази година завърши втори в Лондон с 2:05:57 ч, изпреварен от кениеца Даниел Ванджиру. 

Така че в Берлин на 24 септември ни очаква наистина интересно бягане. Освен тримата претенденти да не забравяме, че има и други силни африкански бегачи. Дали при тази ситуация рекордът ще падне, остава да видим. 

Share Button