Историята на Мери Кейтани – световната рекордьорка в маратона

Кенийката по три пъти е печелила маратоните на Ню Йорк и на Лондон. 

Мери Кейтани е родена в кенийското градче Кабарнет през 1982 година. Започва да бяга, както и всички кенийци – в училище и по пътя за училище. 

Първият й успех е през 2007 година, когато става втора на световното по полумаратон. Реваншът е две години по-късно – вече световна шампионка с рекорд на първенствата, който стои и до днес – 1:06:36 ч. 

Между двата медала има пауза – Мери ражда първото си дете – сина Джаред. Тя прекъсва тренировките след третия месец и ги подновява, когато бебето навършва половин година. Шампионката си спомня, че й е било много тежко – и физически, и психически. Дори мислела за отказване. Добре, че не го е направила, защото историята на маратоните сега щеше да бъде съвсем друга. 

2010 започва ударно за нея с победа в полумаратона на Абу Даби, ОАЕ. Следва победа в 25-километровия пробег в Берлин, където кенийката поставя световен рекорд – 1:19:53 ч. И още една победа на полумаратон в Португалия с 1:08:46 ч. Всичко това е обаче прелюдия към маратона в Ню Йорк. Макар и дебютантка, тя завършва там трета с 2:29:01 ч. Не е доволна, защото през цялото време се бори за първото място. 

Прицелила се в два от най-големите маратони в света – тези в Ню Йорк и Лондон, Мери започва 2011 година със световен рекорд на полумаратон – 1:05:50 ч, постигнат в Рас ал-Хайма (Ras Al Khaimah Half Marathon) в ОАЕ през февруари. Междувременно по дистанцията, кенийката смачква рекордите и на 8 км, 10 мили и 20 км. За да дойде по-късно и първата й победа на маратона в Лондон с 2:19:17 ч. Тогава тя успя да се откъсне от съперничките си с мощна атака още на 14 миля. През есента на същата година се опита да го повтори и в Ню Йорк, но тогава явно надцени моментните си възможности, навърза се във втората половина от дистанцията и завърши отново трета с 2:23:38 ч. 

През следващата олимпийска година Мери Кейтани спечели за втори път маратона в Лондон с трето постижение за всички времена – 2:18:37 ч. Това беше нещо като генерална репетиция преди Игрите в Лондон и логично всички очаквания сочеха кенийката като сигурна олимпийска шампионка. Маратонът обаче е нещо безкрайно трудно да предвиждане, дори когато си талант като Мери Кейтани. На олимпийските игри силите не стигнаха на кенийката в последните километри и тя остана на горчивата четвърта позиция. 

2013 година Кейтани пропусна заради раждането на второто си дете – дъщеря си Саманта. Малко африканки са се завръщали в големия спорт, след като са родили две деца. Мери обаче го прави по най-блестящия възможен начин – през 2014 година най-накрая печели маратона, който досега й се изплъзваше – този в Ню Йорк. Времето не е от най-силните за възможностите й – 2:25:07 ч. Атлетката си спомня, че е била много притеснена преди старта и само волята й помага да превъзмогне спомена за двете загуби в американския мегаполис. И този път победата не й се дава лесно – тя води титанична битка по трасето със своята сънародничка Джемима Сумгонг. Мери споделя, че след финала се е почувствала като най-щастливия човек на земята. А трофеят е подарък за малката Саманта. 

От този момент Кейтани няма загуба в Ню Йорк. През 2015 печели с 2:24:25 ч, година по-късно през 2016 го прави отново – с почти същия резултат (само секунда разлика) – 2:24:26 ч.  

Тази година Мери започна по традиция със силно бягане на полумаратона в Рас ал-Хайма в ОАЕ. Там тя постигна личен резултат на дистанцията – 1:05:13 ч, но това й стигна само за второто място, след като нейната сънародничка Перес Джепчирчир постави световен рекорд (1:05:05 ч).

Мери обаче показа истинските си възможности в маратона, като през пролетта спечели за трети път в Лондон, при това с нов световен рекорд – 2:17:01 ч.

Знам, че четящите тези редове са готови да спорят, че световният рекорд на маратон е дело на британката Пола Радклиф – 2:15:25 ч (постигнат пак в Лондон).  Това е така, но при жените реално има два световни рекорда. Когато Пола Радклиф постига върховото постижение, тя бяга в компанията на мъже. Всеки, пробягал маратонската дистанция, знае колко е важно и по-леко да бягаш в група, още повече когато останалите в нея съобразяват темпото си с твоето. Мери Кейтани тази пролет бяга само в конкуренцията на жени, тоест през по-голямата част от дистанцията бе сама. Така в момента абсолютният световен рекорд е на Пола Радклиф – 2:15:25 ч, а Мери Кейтани държи световния рекорд „само за жени“ – 2:17:01 ч, което е и втори абсолютен резултат за всички времена. 

Според брат Колм О`Конъл, който от години живее в Кения, тренира голяма част от елитните кенийски бегачи и се е нагледал на какви ли не самородни таланти в дългите бягания, Мери Кейтани е въплъщение на идеалната шосейна бегачка – с перфектната си техника, с позитивното отношение към бягането, със способността да може да постига максимума и в тренировките, и в състезанията, както и с желанието непрекъснато да се самоусъвършенства чрез всяка своя изява. 

Треньор на Мери е италианецът Габриеле Никола, представител на прочутата в бяганията на дълги разстояния школа от Апенините. За своята възпитаничка той споделя, че се отличава от останалите с изключителна мотивация не само на състезания, но и на тренировки. Италианският спец отбелязва едно много важно нейно качество – тя много често се раздава в тренировките над 100 % – нещо, което малко атлети са способни да го направят. На състезания е уверена в себе си, изглежда силна. Тежки тренировки, стриктно и отговорно изпълнение на тренировъчната програма и разбира се, необходимата доза талант – всичко това прави Мери Кейтани една от най-големите бегачки на дълги разстояния днес. 

А в живота Мери Кейтани продължава да бъде притеснителна и скромна. Въпреки солидните пари, спечелени от големи маратони, тя и семейството й продължават да водят обикновен начин на живот, без излишен лукс. Мъжът й Чарлз Коеч също е лекоатлет, макар и не чак от такава класа, като нея. 

Последното участие на кенийката през тази година бе на 10-километровото шосейното бягане „Beach to Beacon 10K“ в американския град Кейп Елизабет. Там тя спечели с 30.41 мин, което е с 4 секунди по-бързо от миналогодишния й рекорд на трасето. 

Сега на Мери Кейтани й предстои маратона на Ню Йорк, където тя ще се опита да защити титлата си и да го спечели за четвърти път. Ако го направи, тя за първи път в своята кариера ще спечели в една година двете любими състезания – в Ню Йорк и Лондон. 

Share Button