„Нула” вместо диамантен трофей за Лавийени

Рено Лавийени е единственият атлет, който спечели дисциплината си във всяко от първите 7 издания на Диамантената лига. Тази серия спря вчера (24 август) на турнира „Велткласе” в Цюрих.

Световният рекордьор в овчарския скок не стана жертва на новия формат на лигата, в който първите 12 турнира са само квалификационни, а в последните 2 (финалните) се решава всичко. Така или иначе световният шампион Сам Кендрикс (САЩ) водеше в класирането преди финала, макар и само с точка – 32 срещу 31 на Лавийени. Американецът имаше 4 победи (по 8 точки), като при първите 3 от тях (Шанхай, Юджийн, Париж) Рено беше втори, а при последната (Лозана) – трети. Лавийени обаче участва и в Монако, където добави още 4 точки с пето място. Но това е само за статистиката, тъй като на финала за дисциплината в Цюрих всичко беше заличено и 12-те участника започнаха от нулата….

Рено обаче си остана там, след като отново рискува прекалено много. Той единствен реши да пропусне първите две височини и да започне на 5.63, но допусна три фаула и записа „нула”. Кендрикс и поляците Пьотр Лисек и Павел Войцеховски не допуснаха грешка до 5.73 (вкл) и деляха първото място. На 5.80 Пьотр и Павел успяха при вторите опити, докато Сам се справи в третия и отиде на трета позиция. 24-годишният Кендрикс обаче отвърна на удара с отличен първи опит на 5.87 и излезе еднолично начело. Лисек направи една грешка на тази височина и си остави другите опити за 5.94, докато Войцеховски остана на 5.87, но не успя и при трите си скока. Никой не преодоля 5.94 и така Сам добави диамантен трофей към световната си титла в Лондон. През 2017-а Кендрикс няма загуба, навъртя 12 поредни победи, само в едно от състезанията не премина над 5.80 и влезе в „Клуб над 6 метра”.

Share Button