ИААФ извади неутралните атлети от класирането по медали

Няколко дни след края на световното първенство по лека атлетика в Лондон класирането по медали претърпя промяна. При това съществена. От него беше изваден цял един отбор! Този път не става дума за хванати с допинг, но пак се вижда неговата мрачна сянка.

Става дума за прочутото вече съкращение АНА – ”оторизиран неутрален атлет”. С този етикет ИААФ допусна до участие на световното в Лондон руски атлети, отговарящи на създадените от специална комисия изисквания. Така въпреки, че националната федерация продължава да има забрана за участие в международни прояви, повечето руски звезди получиха шанс да премерят сили с най-добрите на световното. Това е известно, но явно има много неща, които се случват зад кулисите и настроенията и мненията бързо се променят. Неясно защо.

От самото начало на шампионата в Лондон до приключването му (включително), в класирането по медали фигурираше АНА със съответния брой спечелени отличия. Става дума за класиране, което е на официалната страница на ИААФ. В крайното подреждане „отбора на АНА” заемаше девето място с един златен и пет сребърни медала! Ако обаче отворите днес същата страница или си свалите файловете във формат pdf, ANA не съществува, нито в класирането по медали, нито по точки! Оторизираните неутрални атлети, които все пак са заслужили отличията си в Лондон по всички правила, ги няма и „под чертата”. От чисто статистическа гледна точка това ново класиране е тотално погрешно, тъй като има разминаване между общ брой раздадени медали в действителност и на хартия.

В действителност АНА не може да бъде отбор (това са индивидуални атлети или поне такъв беше предварителния замисъл) и първоначалното поставяне в класирането по медали беше спорно. Кой и кога обаче се сети за поредната грешка на ИААФ в администрирането на най-големия спортен форум за годината? „Разследването” на www.atletikabg.com показва, че промяната е направена близо 62 часа след публикуването на първия официален протокол с всички резултати и класиранията по медали и точки – в сряда на обяд, 12:14 часа (16 август) съкращението ANA беше заличено.

До голяма степен това действие отговаря на многобройните въпроси на фенове на атлетиката и телевизионни зрители – В коя графа ще попаднат медалите, спечелени от неутралните атлети в Лондон? Явно те просто не съществуват….

Иван Чешанков

(Статията или части от нея не могат да бъдат публикувани в други медии, интернет сайтове или блогове без да бъде цитиран автора и мястото на първоначалното публикуване – www.atletikabg.com, или без писменото съгласие на автора или редакционната колегия на www.atletikabg.com)  

Share Button