Световните рекорди в хоризонталните скокове остават

Никой не успя дори да ги застраши в Тин. 

Шумно рекламираното подобряване на световните рекорди в хоризонталните скокове засега не се състоя. Това трябваше да се случи на специално състезание, наречено „Скок на гигантите“, за което www.atletikabg.com писа. Особеното на проявата е, че е във френския ски курорт Тин, в подножието на ледника Гран Мот, а надморската височина е 3032 м. За тази цел там бе изградена специален сектор за хоризонтални скокове. Идеята е вдъхновена от световния рекорд в скока на дължина на Боб Биймън – 8.90 м, поставен на олимпийските игри в Мексико, подобрен тогава с цели 55 сантиметра и просъществувал 22 години. 

Въпреки големия интерес – присъстваха около 3000 зрители, засега не се получи. Нивото на състезанието не беше лошо, но не и рекордно – дали заради липсата на аклиматизация, дали заради ниските температури (+13 градуса по Целзий). 

Големи надежди да подобри върховото постижение се свързваха със световния шампион Луво Манионга (ЮАР). Той имаше край себе си дори специалист по дишането, който да му дава съвети как да диша при такава надморска височина. В крайна сметка Манионга спечели, но с 8.46 м (+2 м/сек). Французинът Кафетиен Гомис завърши на втора позиция с 8.22 м (+2.2 п/сек). Трети е уругваецът Емилиано Ласа с 8.18 м (+1.7 м/сек). Олимпийският шампион Джеф Хендерсън остана едва пети със скромните 7.90 м (+2.3 м/сек). 

Въпреки заканите да подобри рекорда на Джонатан Едуардс в тройния скок – 18.23 м, Крисчън Тейлър (САЩ) този път остана втори, като дори не можа да преодолее 17 метра. Световният шампион завърши с 16.99 м, при това със силен попътен вятър (+2.7 м/сек). Частичен реванш над него взе сребърният медалист от Лондон-2017 Уил Клей (САЩ) със 17.42 м (+0.7 м/сек). Трети е Алексис Копейо от Азербайджан с 16.95 м (+2.9 м/сек). 

Организаторите на турнира не се отказват от своята идея и обещават, че догодина състезанието пак ще се проведе. 

Share Button