Световното първенство в Лондон – най-забележителните моменти

Световното първенство за мъже и жени в Лондон от 4 до 13 август показа новото лице на Царицата на спортовете.

Хиляди резултите, драми, интерестни истории съпътстват всеки световен шампионат, но винаги остава нещо, което ще се помни от историята и нещо специфично за всяко първенство.

Екипът на Atletikabg.com винаги се е старал да отсее най-важните и значими вести за любителите на олимпийски спорт номер 1, без да обръща внимание на „жълтите“ новини и изкуствено надутите скандали, които изместват фокуса на публиката от истинската атлетика.

Предлагаме ви накратко най-важните акценти от Лондон 2017.

Успехите на българското участие бяха свързани с финалите на Тихомир Иванов и Мирела Демирева в скока на височина и четирите бягания на Ивет Лалова-Колио на 100 м и 200 м. Иванов постигна най-сериозния резултат на българин на първенството личния си рекорд в квалификациите – 2.31, които го превърнаха в един от фаворитите за финал, но контузия му попречи да участва пълноценно в решителното състезание. Демирева се класира за финала с личен рекорд за сезона 1.92 и със същия резултат постигна 7-о място в битката за медалите. Лалова-Колио бе на косъм от финала на 200 м и с 9-о място завърши поредното си успешно първенство.

Останалите ни петима състезатели – Габриела Петрова (троен скок), Момчил Караилиев (троен скок), Георги Цонов (троен скок), Радослава Мавродиева (гюле) и Митко Ценов (3000 м стипълчейз) пропуснаха шанс да се борят с най-добрите в света във финалите на своите дисциплини.

Последното състезание на легендарният ямайски спринтьор Юсейн Болт бе една от емблемите на шампионата. Болт бе победен на 100 м от двама американски атлета – Джъстин Гатлин и Крисчън Колман, а на щафетата 4х100 м се контузи и не можа да завърши последното си бягане. Десетки хиляди на стадиона и може би стотици милиони пред телевизорите и в социалните мрежи поздравиха най-популярният атлет на всички времена, а организаторите го изпратиха със специална обиколка и уникален подарък – парче от тартана от олимпийските игри в Лондон 2012, където той спечели три титли на 100 м, 200 м и 4х100 м.

Две от другите лица на атлетиката през последното десетилетие също бяха следени изкъсо от зрителите. Местният любимец Мо Фара спечели титлата на 10 000 м и загуби на 5000 м, а американка Алъсън Филикс взе още три отличия от световни шампионати (злато на 4х100 м и 4х400 м, и бронз на 400 м) и стана едноличен лидер по медали в историята на първенствата с 16 качванияна почетната стълбичка.

Рекорден зрителски интерес към събитието отчетоха от ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) – 705 000 продадени билета за 10 дни на състезанието, 150 000 хиляди зрители по улиците на Лондон за маратана на 6 август и десетки хиляди на фестивала на спортното ходеле на 13 август пред Бъкингамския дворец. Цифрите от телевизионото излъчване и преките предавания в интенет по различните платформи в интернет още не са изчислени, но цифрата със сигурност прехвърля девет цифри. 26 държави от всички континенти имаха шампиони в Лондон, което за пореден път показва защо атлетиката не може да се сравняява с нито един друг спорт по популярност на планетата. 

Здравословни проблеми поставиха на изпитание организаторите в средата на шампионата. Вирусна инфекция със стомашно разстройство повали десетки от състезателите и официалните лица в един от официалните хотели. Поради тази причина един от фаворитите на 400 м Исак Макуала от Ботсуана, не стартира на финала след като бяга 44.30 в полуфиналите. Макуала бе поставен под карантина в хотелската си стая, но след многобройни протести на делегацията на Ботсуана той бяга сам в извънредна серия на 200 м за 20.20 и по-късно стана пети във финала на тази дисциплина.

Вирусът повали дори президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен-Арне Хансен, а функциите му за два дни изпълняваше първият вицепрезидент на организацията Добромир Карамаринов.

Талисманът на шампионатите Хироу направи уникално шоу за публиката. Палавото таралежче веселеше със страхотни скечове десетките хиляди фенове всеки ден. Някои направиха паралел със страхотния талисман на световното първенство в Берлин 2009 – мечето Берлино, който също бе любимец на публиката, но Хироу (в превод от английски герой) наистина се превърна в герой на първенството, а клипчето с неговите лудории на стадиона беше гледано над 3 милиона пъти в социалната мрежа Facebоok като над 30 000 потребители го бяха споделили в края шампионата (13 август).

Share Button