Какво научихме от Лондон-2017: Маклауд е единственият с хеттрик

16-ото световно първенство по лека атлетика приключи преди седмица в Лондон, но коментарите около случилото се на олимпийския стадион в британската столица продължават. В следващите дни ще ви запознаем с някои интересни факти от шампионата.

Омар Маклауд донесе единствения златен медал за Ямайка в Лондон, но нещо повече – той е единствения атлет, който в момента държи трите най-важни глобални титли – олимпийската и световните в зала и на открито. Всичко започна през март 2016-а когато Маклауд, който беше студент в университета Арканзас в САЩ, стана световен шампион на 60 м с препятствия в зала. После взе олимпийската титла на 110 м с пр. в Рио, а година по-късно добави и световната на открито в Лондон. Този сезон той подобри и рекорда на Ямайка с 12.90, с което дели пето място във вечната световна ранглиста. 

В историята само още двама хърделисти са постигали този хеттрик. Алън Джонсън (САЩ) първи го осъществи през 1996-а, когато добави олимпийска титла в Атланта към двете световни – в зала и на открито през 1995-а. Китаецът Сян Лю повтори триумфа на Джонсън през 2008-а, когато спечели световната титла на 60 м с пр. в зала. Преди това той беше станал първо олимпийски шампион (Атина-2004), а после и световен (Осака-2007) на 110 м с пр. Отгоре на това Лю държеше и световния рекорд по това време с 12.88. Той беше детрониран на 12 юни 2008-а от Дайрон Роблес (Куба) с 12.87, който два месеца по-късно го наследи и като олимпийски шампион в Пекин.

Иван Чешанков 

Share Button