Женски бой в щафетата 4х400 м на Ямайка

Няколко часа преди финала на 4х400 м на световното в Лондон в квартета на Ямайка е имало сбиване. Съотборничките в MVP Стефани-Ан Макфърсън и Шерика Джаксън се сбили в хотела и едвам са били разделени от олимпийския шампион на 200 м от Монреал-1976 Доналд Куори.

„Не мога да повярвам, че преминаваме през подобни неща”, заяви пред националната преса тъжният и разочарован технически лидер на отбора на Ямайка. След сблъсъка Макфърсън се е отказала от участие в щафетата и беше заменена с Анийша Маклафлин-Уилби, която обаче се контузи на втория пост и Ямайка не завърши.

„Една млада спринтьорка ми каза, че няма да бяга във финала. Отидох на стадиона и треньорът й ми заяви, че е контузена и не може да участва. За мен е много странно къде се е контузила между хотела и стадиона. Няма да обвинявам момичето, защото решението беше на треньора й. Също както той каза, че Илейн Томпсън не може да бяга на 4х100 м”, сподели Куори. „Когато започна разправията между двете, аз се опитах да се намеся, но спора им премина нормалните граници. Основната ми цел беше да ги разтърва”.

Ямайка взе само четири медала в Лондон и това беше най-лошото представяне на карибската държава на световно първенство от първото в историята – в Хелзинки през 1983-а, когато бяха спечелени три. „Не си тръгнахме с това, което искахме, но същото се отнася и за други страни. Ние обаче трябва да погледнем към бъдещето. Как работим като администрация в спорта за да имаме успехи не днес, а за бъдещето на ямайската атлетика. Май нямаме достатъчно правила и затова ако един атлет предприеме определени действия не може да му се сърдим. Трябва да бъдат поставени правила, те да бъдат прилагани и атлетите да разберат, че ако не ги следват може да бъдат заменени, дори ако това означава, че няма да печелим медали”, смята Куори.     

 

Share Button