Атака на световни рекорди на 3032 м надморска височина

„Скокът на гигантите” – така се нарича състезанието, в което шампионите от Лондон-2017 Луво Манионга (скок дължина) и Крисчън Тейлър (троен скок) ще атакуват световните рекорди на 3032 метра надморска височина!

Мястото на провеждане е френският ски курорт Тин или по-точно основата на ледника Гран Мот. Началото е 11:00 местно време на 16 август (сряда). Никога досега не е имало атлетическо състезание на толкова високо надморско равнище. Разбира се, там няма стадион и организаторите на тази уникална проява са изградили сектор за двата хоризонтални скока. Интересно е обаче как ще се справят атлетите с ниските температура, които стигат максимум 13-14 градуса по Целзии.

Сред записаните в скока на дължина освен Манионга са още Джеф Хендерсън (САЩ), Кафетиен Гомис, Жан-Пиер Бертран, Дамар Форбс (Ям) и Емилиано Ласа (Уругвай). Със силните си резултати в началото на сезона Манионга показа, че може да атакува световния рекорд – 8.95 на Майк Пауъл (САЩ) от първенството на планетата в Токио през 1991-а.

В тройния скок скок Крисчън Тейлър ще има отново за компания своя най-сериозен съперник, но и много добър приятел – Уил Клей. В последните големи първенства те двамата завършват неизменно 1-2 и не крият амбициите си да подобрят световния рекорд на Джонатан Едуардс (Вбр) – 18.29 от Гьотеборг-1995. В сектора ще бъдат още Кристиан Наполес (Куба), Алексис Копейо (Азербайджан), Жан-Марк Понтвиан (Фр) и Омарк Крадок (САЩ).  

В началото на годината в „Тин Еспейс”, супермодерен спортен център в Тин ле Лак на 2100 м надморска височина, се проведе атлетическо състезание в зала, но резултатите не оправдаха очакванията. Бертран единствен скочи над 8 метра с 8.08, а втори завърши Годфри Мокоена (РЮА) със 7.99. В тройния скок първи се класира Понтвиан с 16.62. Кристоф Льометър спечели на 60 м с 6.58 пред Дуейн Чеймбърс (Вбр) с 6.64. В овчарския скок при мъжете победи Стенли Жозеф с 5.63, а при жените – Вилма Мурто (Фин) с 4.66.

Share Button