Баршим завоюва първата си световна титла на открито

Мутаз Еса Баршим (Катар) е новият световен шампион на скок височина.

26-годишният катарец бе в блестяща форма  на олимпийския стадион в Лондон на 13 август и нямаше конкуренция.

Баршим направи брилянтни скокове на 2.20 – 2.25 – 2.29 – 2.32 – 2.35, които преодоля от първи опит с голям аванс. Останал сам в сектора, вече като световен шампион, Баршим се пробва без успех на 2.40.

Руснакът Данил Лисенко, който се състезава като неутрален атлет, скочи 2.32 от първи опит и с този резултат взе среброто.

Маджд Един Газал донесе единственото отличие на раздираната от гражданска война Сирия с 2.29 от втори опит.

Световният шампион от Москва 2013 Богдан Бондаренко (Украйна) първо скочи 2.25 от трети опит, а после се пробва направо на 2.32 без успех, което го изпрати на десето място.

За съжаление българският участник Тихомир Иванов се контузи на загрявката преди състезанието и само регистрира един фаул на началната височина 2.20.

Китаецът Ю Ванг пък въобще не стартира на финала.

Шампионът Мутаз има световна титла в зала от Сопот 2014, а на олимпийските игри в Рио 2016 бе втори, както и на световното в Моква 2013. Сега катарецът вече е световен шампион на открито, а малко след награждаването пое флага на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации), тъй като столицата на родината му Катар – Доха ще домакинства следващото световно първенство на открито през 2019-а.

Share Button