Мо Фара и Вълкът от „Ну погоди“

На пръв поглед какво общо може да има между Вълка от популярния руски анимационен филм и Мо Фара? 

Вижте обаче двете снимки по-долу. 

На първата е шесткратният световен шампион в момент след победата, когато прави „фирмения“ си знак – „Мобот“. 

На втората е Вълкът от „Ну погоди“ в 15 епизод. 

Разбира се, не е възможно Мо Фара да е израснал с героите от популярното филмче и оттам да е заимствал знака. Това е просто една шега. 

Още повече, че самият той неведнъж е обяснявал какво изобразява. Това е буквата „М“, която символизира неговото име. Идеята за нея е на водещата Клер Болдинг от „Би Би Си Спорт“. Когато продуцентите го помолили да измисли някакъв знак, с който да празнува победите си, журналистката сложила ръцете над главата си и изобразила буквата „М“, като заявила, че трябва да е нещо подобно, с което хората да го запомнят. Някои виждат връзка и с популярната песен „Y.M.C.A.“ на известната в края на миналия век група „Вилидж пийпъл“, но в танца им знакът е само загатнат. А името „Мобот“ идва от един робот, който бил кръстен така именно на шампиона. 

А в серията от анимационното филмче Вълкът, докато преследва Заека, попада изневиделица на сцена, където е принуден да танцува и движението с ръцете над главата е част от танца. Почитателите на класическия балет знаят, че подобен жест използват в много свои композиции балетистите. 

Какво е общото между Мо Фара и Вълка тогава? Общото е, че вечно засменият извън пистата Мо Фара, на състезание се променя и става като истински вълк. За разлика от анимационния герой, който вечно не може да хване Заека, Мо Фара на големи състезания обикновено „изяжда“ съперниците си и вече шест години не познава вкуса на загубата. 

Share Button