Българските атлети на световното първенство в Лондон

4 мъже и 4 жени ще се състезават за България на световното първенство по лека атлетика за мъже и жени в Лондон.

Първи стартират Габриела Петрова в тройния скок и Ивет Лалова-Колио на 100 м на обяд на 5 август.

Всичките ни участници имат впечаляващи кариери до този момент и ще преследват нови върхове на най-големия спортен форум за 2017-а година. Конкуренцията е убийствена, но всеки от нашите атлети има шансове за добро представяне.

Митко Ценов е европейски шампион на 3000 м стипълчейз за младежи до 23 години през 2015-а година и един от най-добрите европейци в тази дисциплина. Целта на Ценов е финал в Лондон, тъй като на предишните две световни първенства през 2013-а и 2015-а той не можа да премине сериите.

Тихомир Иванов вече има самочувствие на финалист от олимписките игри в Рио 2016 на скок височина, както и на още няколко големи състезания при мъжете. 23-годишният Иванов е най-младия ни атлет в Лондон, но през тази година той премина психологическата граница от 2.30, за да покрие нормата за световното, а този резултат ще му даде и добри шансове за призово класиране.

35-годишният Момчил Караилиев – е най-възрастният ни участник в британската столица, но той вече има два финала на световни първенства на троен скок през 2005-а (11-о място) и през 2009-а (9-о място). Караилиев ще търси още по-добра позиция след като този сезон достигна до 17.05.

Георги Цонов спечели няколко медала на големи шампионати при юношите и младежите на троен скок преди няколко години, а при мъжете намира място сред май-добрите на европейските първенства. Следващото ниво в кариерата му е финал от световно първенство, а Лондон е мястото, където може да го стори.

Ивет Лалова-Колио има участия, медали и титли на много големи състезания в богата си кариера на международни форуми, която продължава вече повече от 15 години. Рекордьорката ни на 100 м ще бъде единствената българска атлетка, която ще участва на две дисциплини в Лондон.  Лалова-Колио ще започне със 100 м, но в последните години 200 м е любимата й дисциплина, а там тя има по-големи шансове за финал.

Мирела Демирева стана най-успешната българска спортистка за 2016-а година със сребърния си медал на скок височина от олимпийските игри в Рио. Контузии попречиха на Мирела да разкрие пълните си възможности през тази година и тя пристигна в Лондон с покана от ИААФ без да успее да покрие нормата от 1.94. Демирева обаче е състезател, който може да покаже най-доброто на най-голямото състезание.

Габриела Петрова е една от най-добрите атлетки в тройния скок в последните години и след спад през 2016-а отново върви във възходяща форма. Ако доближи личните си рекорди – 14.66 и 14.85 (с вятър над допустимото) тя ще бъде и в борбата за призовите места в Лондон.

Радослава Мавродиева спечели сребърен медал на гюле на европейското първенство в зала в началото на март. Мавродиева също има опит с няколко финала на големи първенства на открито, а влизане във финала ще бъде нов връх в кариерата в планетарни първенства на открито.

Share Button