70% от „дивите карти” използвани на световното

ИААФ предоставя „уайлд кард” (дива карта) за участие на световно първенство на шампионите от предишното издание и на победителите в Диамантената лига от миналата година. Само 70% обаче ще бъдат използвани в Лондон.

Максималният брой „диви карти” е 77, а сред участниците на започващото днес първенство на планетата има 54. Причините за по-малкия брой са най-различни. Когато в дисциплина има световен шампион и носител на диамантен трофей от една страна, то националната федерация трябва да избере кой от двамата ще бъде заявен за участие. Ограничението за индивидуална дисциплина е трима от страна плюс евентуално още един с „уайлд кард”, т.е. – четирима. В 12 от общо 34 дисциплини (32 в програмата на Диамантената лига и хвърлянето на чук при двата пола, за което има серия „Световно предизвикателство”) има подобно дублиране.

Осем са атлетите, които са и световни шампиони от Пекин-2015 и носители на диамантения трофей от 2016-а: Асбел Кипроп (Кен) на 1500 м, Крисчън Тейлър (САЩ) на троен скок, Пьотр Малаховски (Пол) на диск и Павел Файдек (Пол) на чук при мъжете, и Дафне Схиперс (Хол) на 200 м, Алмаз Аяна (Ет) на 5000 м, Катерин Ибаргюен (Кол) на троен скок и Анита Влодарчик (Пол) на чук при жените. В други четири дисциплини пък има сънародници с право на „уайлд кард”: 100 м – Юсейн Болт и Асафа Пауъл (Ям), 800 м – Дейвид Рудиша и Фъргюсън Ротич (Кен), 3000 м с препятствия – Езекил Кембой и Консеслъс Кипруто (Кен) и 100 м при жените – Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Илейн Томпсън (Ям).

В Ямайка ситуацията беше ясна от самото начало. Болт бе предпочетен пред Асафа, който се контузи на националното първенство и изобщо няма да участва в Лондон. През март Шели-Ан обяви, че пропуска сезона, тъй като е бременна. В Кения имаше спорни моменти до последно. 2-кратният олимпийски и световен шампион Дейвид Рудиша не участва в националната квалификация за Лондон. През сезона той имаше само четири бягания и на два пъти постигна 1:44.90, което му отрежда 20-о място в световната ранглиста. Фъргюсън Ротич остана едва четвърти в Найроби, така и не записа победа през сезона, но е №6 с 1:44.37. Първите двама от квалификацията – Емануел Корир (№1 с 1:43.10) и Кипйегон Бет (№5 с 1:44.04) бяха включени в отбора, но третият Майкъл Саруни (№11 с 1:44.61) беше пренебрегнат за сметка на Ротич. В последния момент Рудиша се отказа заради контузия, но Кения най-вероятно няма да може да използва четирима (Ротич с „уайлд кард” вместо Рудиша), защото Саруни изобщо не е заявен като резерва.      

От 43 индивидуални световни шампиони от Пекин-2015, титлите си в Лондон ще защитават 31. Освен Рудиша и Фрейзър-Прайс ще отсъстват още: Болт (200 м), Гирмай Гебресласи (маратон), Никълас Бет (400 м с пр), Грег Ръдърфорд (скок дължина), Аштън Ийтън (десетобой) и Матей Тот (50 км сп.х.) при мъжете и Вивиан Черуйот (10 000 м), Кристина Шваниц (гюле), Джесика Енис-Хил (седмобой) и Хун Лю (20 км сп.х.) при жените. От носителите на диамантени трофеи няма да видим само Асафа Пауъл и Валери Адамс (гюле), която очаква да стане майка. Олимпийският шампион в стийпълчейза Консеслъс Кипруто трябваше да се пребори за място в тима на Кения, след като „уайлд кард” бе даден на ветерана Езекил Кембой. Кипруто спечели на „Голдън Гала” в Рим с 8:04.63 (№2 в световната ранглиста), а после победи на националната квалификация.

Само шест са атлетите, които нямат покрит норматив, но ще участват с „уайл кард” в Лондон – Алонсо Едуард (200 м), Хагос Гебривет (5000 м), Езекил Кембой (3000 м с пр) и Фабрис Лапиер (скок дължина) при мъжете и Марина Арзамасова (800 м) и Алмаз Аяна (5000 м) при жените.

Разпределението на 54-те „уайлд кард” по нации (общо 25): САЩ 9, Кения 5, Ямайка и Етиопия по 4, Великобритания, Полша и Испания по 3, Канада, Куба, Чехия и РЮА по 2 и още 13 страни с по 1. Русия официално не участва, но двама „нейни” световни шампиони от Пекин-2015 са налице – Сергей Шубенков и Мария Кучина-Ласицкене.

Иван Чешанков

Share Button