Наближава третият Екиден маратон – записахте ли се?

Поредното издание на атрактивното щафетно състезание ще бъде по традиция на шести септември. 

Неусетно измина една година и дойде време за София Екиден Маратон 2017. Капитаните, стегнахте ли вече отборите? 

Стартът отново ще е от 9:00 часа на 6 септември пред главния вход на Националния стадион „Васил Левски“ – кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Гурко“. Ще има надпревари в шест групи (шест вида отбори) – щафета мъже, щафета жени, корпоративна щафета, смесена щафета, свободно смесена щафета, държавни структури.  Всеки отбор е с по шест състезатели, които ще си разпределят класическата маратонска дистанция от 42.195 км между шест поста (5км-10км-5км-10км-5км-7.195км).  

Справка при организаторите на състезанието показва, че всяка измината година отборите се увеличават, интересът към състезанието става по-голям. В първото издание стартираха 44 отбора , във второто – 56 отбора, а тази година се очакват 65 -70 отбора. Все повече са и желаещите от чужбина. 

Може да се запишете за участие в щафетния Екиден маратон 2017 на http://sofiaekidenmarathon.com

Главни организатори са  Младежки спортен клуб „София-Европа“ със съдействието на Столична община и Асоциация „Спорт за всички“. Състезанието се провежда под патронажа на Японското посолство у нас и лично на Негово превъзходителство посланика на Япония. Специална подкрепа на проявата оказват и от 5км рън (организатори на съботните 5-километрови бягания в София, Пловдив, Варна, Бургас). 

Основни спонсори са верига SLS магазини и спортната марка „Мизуно“, които осигуряват наградите за победителите в групите и сформират няколко звездни отбора, съставени от бивши и настоящи спортисти, олимпийски медалисти и звезди от шоу-бизнеса.

Състезанието и тази година ще е в чест на националния празник – 132-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Едновременно с това ще е свързано и с юбилея – 100 години от първия Екиден маратон в света. 

 

Именно в Япония възниква идеята за такава надпревара. Първото Еkiden  състезание  е спонсорирано и организирано  от Yomiuri Shimbun (един от петте национални японски вестници издаван и до сега от най-голямата медийна компания  в света –Yomiuri Group.  Състезанието се провежда през 1917 г. в продължение на три дни между старата японска столица Киото и модерна столица Токио, на дистанция  от 508 km. Поводът е отбелязване на  годишнината от преместването на столицата  в  Токио. „Екиден“ е комбинация от японските думи за „пункт“ и „предаване“. Организаторите на софийския щафетен маратон са я включили в названието на проявата в знак на уважение към нейната родина. Днес в Япония това е може би най-популярната атлетическа дисциплина, а състезания се провеждат във всеки град. Но от години това не е само япоски приоритет. Щафетни маратони се организират по целия свят и милиони души са запленени от възможността да се включат в пробягването на маратонската дистанция и от емоцията да бъдеш част от един отбор с приятели и съмишленици. Хубавото е, че такава традиция вече има и у нас.

 

Share Button