Мирела Демирева все пак ще скача на световното

Олимпийската и европейска вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева все пак ще участва на световното първенство в Лондон (4-13 август). Това става възможно независимо, че спортист №1 на България за 2016-а не покри норматива. Новината е потвърдена от БФЛА.

По правилата на ИААФ нормативите в повечето дисциплини, между които и скок височина, трябва да бъдат изпълнени в периода 1 октомври 2016 – 23 юли 2017 г. Изискването пред Мирела бе 1.94 м, но тя стигна до 1.90 в Стара Загора на 1 юли. От друга страна обаче ИААФ има определени квоти за участие на световното първенство за всяка дисциплина и за скоковете и хвърлянията бройката е 32. В споменатия период 1.94 (било то в зала или на открито) са преодоляли само 19 скачачки, а Надежда Душанова може да участва като шампионка на Азия, макар да има „само” 1.90. Така остават 12 свободни места и ИААФ може да покани следващите по резултати в периода.

С постижението си от 1.90 Мирела дели 31-о място в класацията за периода, освен това е една от звездите в скока на височина, участвала е в състезания от най-силна категория и многократно е подлагана на допинг контрол. Всичко това се взима предвид от ИААФ при определянето на поканите. Такава вече е била изпратена до БФЛА и това означава, че българската група за Лондон вече ще е от 8 атлета – Ивет Лалова (100 и 200 м), Габриела Петрова (троен скок), Мирела Демирева (скок височина) и Радослава Мавродиева (гюле) при жените и Митко Ценов (3000 м стийпълчейз), Тихомир Иванов (скок височина), Момчил Караилиев и Георги Цонов (троен скок).

Мирела Демирева ще приеме възможността да скача на световното, разбра сп. „Атлетика”. Така или иначе в плановете и влизаше участие по състезания до септември, независимо от тежкия сезон и непокрития норматив.

Иван Чешанков

Share Button