Кои няма да защитават титлите си в Лондон

Има няколко дисциплини, в които по различни причини ще има със сигурност нови шампиони на започващото след броени дни световно първенство в Лондон. 

Започваме с Юсейн Болт. Легендарният ямаец заяви, че ще бяга на 100 м и в щафетата 4 х 100 м в последното си в кариерата участие на световно първенство. Това автоматично означава, че той освобождава трона на 200 м. 

Вече писахме, че шампионът от Пекин на 400 м с пр. Николас Бет пропуска шампионата заради травма. Преди 2 години кениецът стана изненадващ победител в тази некенийска дисциплина с 47.79 сек. 

Официалният сайт на Британската лекоатлетическа федерация съобщи, че световният шампион в скока на дължина Грег Ръдърфорд също няма да се появи пред домашна публика заради травма на крака. 

Овакантена е и титлата в десетобоя. Преди време световният шампион в десетобоя Аштън Ийтън (САЩ) обяви края на състезателната си кариера. 

В седмобоя при жените също тронът е празен. Джесика Енис – Хил се оттегли от активна състезателна дейност и ще бъде само зрител в Лондон. 

Няма я в заявките за 10 000 м и кенийката Вивиан Черуйот. И има доста африканки, които се надяват да заемат овакантеното място номер едно на почетната стълбичка. 

Няма да видим в сектора за тласкане на гюле и германката Кристин Шваниц. 

Със сигурност ще ни липсва една от легендите в спринта през последните години – Шели-Ан Фрейзър-Прайс. Представителката на Ямайка няма да бъде сред участничките на 100 м. 

Големи липсващи ще има и в спортното ходене. Сред участниците на 20 км при жените няма да е Хонг Лю, която успя да спечели титлата преди 2 години. 

Световният и олимпийски шампион на 50 км спортно ходене Матей Тот също няма да може да защитава титлата си. В момента той е със спрени права и е разследван за отклонения в биологичния паспорт и употреба на наркотични вещества. 

 

Share Button