Менков също може да участва в международни състезания!

ИААФ разреши на още 16 руснаци да участват в международни състезания с неутрален статут докато руската атлетическа федерация продължава да е под забрана. Между тях е световният шампион в скока на дължина от Москва-2013 Александър Менков.

Преди седмица Менков постигна 8.32 на турнира „Знаменский” в Жуковский и се изкачи на 4-о място в световната ранглиста за сезона. Личният му рекорд е 8.56 от първенството на планетата преди 4 години. Останалите атлети, получили неутрален статут от ИААФ днес, са (по азбучен ред): Виктор Бутенко (диск), Тимофей Чалий (400 м с пр), Данил Данилов (чук), Олга Елисеева (спортно ходене – само за европейското първенство за девойки), Алексей Фьодоров (троен скок), Ирина Геменюк (троен скок), Ирина Гордеева (скок височина), Вячеслав Колесниченко (спринт), Александър Лесной и Константин Лядусов (гюле), Юлия Малцева (диск), Альона Мамина (спринт), Виктория Прокопенко (троен скок), Иля Шкуреньов (десетобой) и Валентин Смирнов (бягания на средни разстояния).

Заслужава да се отбележи, че Шкуренов, който бе 4-и на последното световно първенство, има втори по сила резултат (8601 точки) в десетобоя през 2017-а. Ирина Гордеева дели 10-о място в класацията на скока на височина с 1.94. Лесной е №11 на гюле с 21.36, а Бутенко е 19-и на диск с 65.07. В същото време все още без права са Данийл Лисенко и Иван Ухов (№3 и №4 в скока на височина), Валерий Пронкин, Сергей Литвинов и Денис Лукянов (№3, №14 и №16 на чук), Елена Соколова (№7 на скок дължина) и Анна Крилова (№11 на троен скок).

Share Button