Жените с повишен тестостерон имат 4.5% предимство

Научно списание публикува изследване, което показва, че жените с по-голямо количество тестостерон от нормалното имат до 4.5% предимство спрямо съперничките си в атлетиката. ИААФ ще се опита да използва тези данни за да спре Кастер Семеня, Дути Чанд и компания.

ИААФ има срок до края на месеца да представи научни доказателства пред КАС (Спортния арбитражен съд в Лозана) за да бъде върнато правилото, определящо нормата на наличие на тестостерон за да бъде една жена допусната за участие в състезания. Правилото бе въведено след скандалния пробив в елита, който направи Кастер Семеня със световната си титла на 800 м през 2009-а. После атлетките с по-висок тестостерон от приетия за нормален за нежния пол трябваше да се подлагат на хормонална терапия за да се състезават наравно с жени.

Нещата се промениха през юли 2015-а, когато индийката Дути Чанд заведе дело в КАС и го спечели. Правилото бе поставено под „карантина” и ИААФ получи 2-годишен срок да докаже, че има научни основания за него. Не случайно Семеня се завърна триумфално на пистата през 2016-а и направи най-силната си година като стана олимпийска шампионка в Рио. Във финала на 800 м имаше поне още две жени с повишено ниво на мъжки хормони….

Изследването е направено след анализ на 2100 андрогенни проби от атлетки, участвали на световните първенства през 2011-а и 2013-а. Той е спонсорирано от ИААФ и УАДА (Световната антидопинг агенция) и е публикувано в Британското списание за спротна медицина. Според него предимството на „по-високия тестостерон” е от 1.8 до 4.5% в бяганията на 400 и 800 м, хвърлянето на чук и овчарския скок. „Представете си какво е тогава предимството за тези жени, които стигат нормалните граници на тестостерон при мъжете”, казва един от авторите на изследването.

Share Button