9 руски атлета допуснати до световното за кадети

Специалната комисия към ИААФ реши да позволи на още девет руски атлета да участват с неутрален статут в международни състезания. Всички те са във възрастовата група кадети (до 17 години), за която предстои световно първенство в Найроби.

Атлетите са: Аксана Гатаулина (овчарски скок), Екатерина Горшенина, Салават Илкаев, Елвира Хасанова и Сергей Кожевников (спортно ходене), Полина Милер и Варвара Насибулина (спринт), Данила Тундиков (средни разстояния) и Валентина Улянова (скок височина).

„Доволен съм, че тези девет атлета ще получат шанс да се състезават като неутрални атлети на световното първенство и ще направим всичко възможно да имат нужната подкрепа за да дадат най-доброто от себе си”, заяви президентът на ИААФ Себастиан Коу.

Руските атлети, имащи право да се състезават с неутрален статут на международната сцена, вече са 22. Исканията на други 45 са отхвърлени.

Аксана Гатаулина, дъщерята на 2-кратния световен шампион на овчарски скок в зала и 2-кратен европейски на открито Радион Гатаулин, има постижение №1 за кадети през 2017-а – 4.45 м. Радион е с лични резултати – 6.02 в зала и 6.00 на открито.

Илкаев е №4 в световната ранглиста за кадети на 10 км спортно ходене с 41:36 мин., а Кожевников – №12 с 43:08. Улянова има 1.84 в зала, а на открито само четири кадетки в света са скочили повече.  

Share Button