За Болт всичко върви по познатия път към нова титла

Юсейн Болт направи вече две бягания на 100 м и в нито едно от тях не „слезе” под 10 секунди. Това предизвика паника в многобройните му фенове, но всъщност поводи за притеснение няма. „Светкавицата” върви по отъпкан път към нова световна титла.

В последното си бягане на ямайска земя Юсейн спечели с 10.03 (Кингстън, 10 юни), а онзи ден победи и на „Златен шпайк” в Острава с 10.06 при насрещен вятър от 0.6 м/сек. От началото на „Ерата Болт” за първи път той не е преминал границата от 10 секунди на 100 м след първите си две състезания и/или толкова късно през сезона (края на юни). Това са лошите знаци, но има и много позитивни и с тях е свързана оптимистичната прогноза за Лондон-2017.

В Острава условията не бяха благоприятни, Болт нямаше добър старт, а накрая не се хвърли да атакува финалната линия, т.е. при по-сериозно отношение и влагане, и в момента може да запише 9.9. Освен това при сходен вятър (-0.8 м/сек) той постигна 10.04 в „Златен шпайк” през 2012-а, което не му попречи по-късно да защити олимпийските си титли в Лондон.

„Не съм доволен от постижението си. Не беше добро бягане, много бавно. Пак имам проблем с кръстта, както винаги. Но не се притеснявам. Важното е, че не се контузих. Скоро ще посетя моя доктор в Германия. Знам, че той ще оправи всички проблеми. Единственото, което трябва да правя в момента е да тренирам усърдно и да се фокусирам за навлизането във великолепна форма. Едно бягане няма значение, важно е световното първенство”, каза Болт след участието си в Острава.

Звучи ли ви познато? Ами да, в същия контекст бяха изказванията на Юсейн през последните години, когато възникваха въпроси за формата и здравето му. От 2013-а насам ситуацията се повтаря, сякаш по един и същ сценарии. Болт участва в състезания все по-рядко, повечето новини около него са за прояви извън пистата и/или за здравословни проблеми, но после посещава емблематичния д-р Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт и всичко си идва по местата. Това се потвърждава и от титлите на 100 м, 200 м и 4х100 м на световните първенства в Москва-2013 и Пекин-2015 и олимпийските игри в Рио-2016.

„През годините той е единственият специалист, който намира път към това кръстта ми да бъде о’кей, за да се състезавам и да остана на пистата”, казва Болт за доктора. Основните проблеми на Юсейн са свързани със сколиозата (гръбначно изкривяване), диагностицирана именно от Мюлер-Волфарт, доктор на футболния гигант Байерн (Мюнхен) в периода 1977-2015, а сега на националния отбор по футбол на Германия.

Сред нетрадиционните методи за лечение на доктора са инжектиране на кръв от теле, мед и екстракти от гребените на петлета. Най-често използваният препарат от д-р Мюлер-Волфрат е Actovegin, забранен за продажба и разпространение в САЩ и Канада. В разследването срещу Ланс Армстронг беше установено, че той и неговите съотборници са използвали Actovegin по време на „Тур дьо Франс” през 2000-ата година.  

Иван Чешанков

Share Button