Асафа иска да бяга на световното по „втория начин”

Бившият световен рекордьор на 100 м Асафа Пауъл е подал молба към атлетическата федерация на Ямайка да бъде включен в отбора за световното първенство в Лондон, въпреки че не завърши между първите трима на националните квалификации в Кингстън през уикенда.

Правилата в Ямайка позволяват изключения, ако атлетът е имал медицински причини да пропусне или да се оттегли от нациовалното първенство, но задължително той трябва да покаже добра форма в навечерието на световното или олимпийските игри. 34-годишният Пауъл се отказа от участие във финала на 100 м в Кингстън заради проблем с ахилесовото сухожилие. Асафа се травмира на турнира от Диамантената лига в Доха през май.

„Той имаше възпаление на ахилеса и затова пропусна „Рейсърс Гран При”. Надявахме се, да се възстанови напълно за шампионата, но след бягането му в сериите пак се появиха проблеми. Мястото беше „замразено”, но на следзващия ден по време на загрявката преди полуфиналите болката бе налице. След бягането тя стана още по-силна. Асафа беше посъветван да се оттегли, тъй като участие във финала можеше още повече да влоши състоянието му и да доведе до преждевременен край на сезона”, заяви неговият мениджър Тара Плейфеър-Скот. Пауъл записа 10.15 в полуфиналите. Според непотвърдена информация Вероника Кемпбъл-Браун също ще иска изключение и място в отбора на Ямайка по „втория начин”.       

Share Button