Мисия „Първа лига“ възможна за България

Българският национален отбор се позиционира на 11-о място след втория ден (23 юни) на европейското отборно първенство – първа лига във Вааса, Финландия.

В надпреварата участват 12 отбора като първите три ще се състезават в Супер лигата през следвващата година, а последните три ще отпаднат във втора лига.

България (92.5 т.), Дания (80.5 т.) и Естония (97.5 т.) са в позиция на изпадащи, но във втория ден българският отбор има няколко много класни атлети, които могат да навакваст изоставането.

Най-силните български атлетки за 2016-а – Мирела Демирева (скок височина) и Ивет Лалова-Колио (200 м) ще се борят за първите места. Вицешампионката на Европа в зала на гюле Радослава Мавродиева и Георги Цонов (троен скок) също са фаворити в дисциплините си. Митко Ценов (3000 м стипълчейз) и Габриела Петрова (скок дължина) ще гонят призовите места. Многокраният ни шампион на диск Росен Карамфилов и олимпийската ни участничка в маратона Милица Мирчева са участвали няколко пъти в това състезание и също знаят с какво да помогнат на отбора.

 Освен на късметът на по-опитните атлети трябва да разчитат и на помощта на дебютантите и младите в отбора, чието класиране също ще даде отражение на общия резултат.  

Между седмо и девето място са отборите на Ейре (129 т.), Белгия (122 т.) и Румъния – 117 т.)

Заедно с датчани и естонци това ще бъдат директните цели на българските атлети, за да се задържат в групата.

Share Button