Параолимпиец ще бяга 400 м на първенството на САЩ

Блейк Лийпър, който е с два ампутирани крака, ще бяга на първенството на САЩ, което започва тази вечер в Сакраменто (Калифорния). Това ще бъде първото му състезание след 2-годишна дисквалификация.

Лийпър е роден без долната част и на двата крака и от дете използва протези. Той ще участва в сериите на 400 м и според историците ще е първият атлет с два ампутирани крака, стартирал на най-големия атлетически форум в страната. Официално сляпата Марла Рънайън дори намери място в олимпийския отбор на САЩ за игрите през 2000-ата и 2004-а година.

Блейк Лийпър спечели бронзов медал на 200 м и сребърен на 400 м (след Оскар Писториус) на Параолимпийските игри в Лондон-2012 и отдавна има за цел да бяга наравно с напълно здрави атлети. През 2015-а обаче той даде положителна проба на кокаин и първоначално бе наказан за две години. После американската антидопинг агенция намали периода на година и това му даде право да се квалифицира за Параолимпийските игри в Рио с национален рекорд за своята инвалидна група – 46.1 на 400 м. Международният параолимпийски комитет обаче обжалва решението пред Спортния Арблитражен съд в Лозана и спечели. Така наказанието остана до 20 юни 2017 г. Два дни по-късно обаче Блейк ще е на пистата в Сакраменто за историческо бягане.

Share Button