Христо Стоянов с нова публикация в списанието на ИААФ

Научното списание на ИААФ „Нови изследвания в областта на атлетиката“ („New studies in athletics“) публикува нова научна статия от известния треньор Христо Стоянов.

Материалът е със заглавие „Възможности за слизане под 43 секунди на 400 м при мъжете“. Авторът разглежда бяганията на 10-те атлети с най-добри постижения в дисциплината. Спира се конкретно и на новия световен рекордьор Уейн ван Ниекерк от ЮАР, който подобри световния рекорд по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро миналото лято – 43.03 сек. Анализирайки бягането му и разделяйки го на отсечки от по 50 м, именитият ни специалист прави изводи за възможностите на атлета да слезе под 43 сек, като резерви в това вижда в специфична работа за развитие на скоростните качества на по-къси дистанции.

Това е вече третата поредна публикация с специализираното издание, след като през 2014 и 2015 година Христо Стоянов имаше материали за мъжкия и женския спринт на 100 м.

Участието в списание „Нови изследвания в областта на атлетиката“ е огромно признание, защото всеки материал минава през няколко рецензенти от световно ниво, докато бъде допуснат до страниците на изданието. 

Д-р инж. Христо Стоянов е един от най-изтъкнатите български треньори по лека атлетика. Основните дисциплини, в които подготвя състезатели са спринт, препятствени бягания, скокове, многобой и др. Негови състезатели са постигнали значими успехи в леката атлетика, като европейски шампион в зала на 400 м (Илия Дживондов), класиране в първите 10 на световни и европейски първенства (М. Христова, М. Димитрова, М. Гачевска, Цв. Станкулов, Ст. Георгиев), над 30 балкански титли, над 70 национални шампиони. Състезатели на Христо Стоянов са подобрявали 19 национални рекорда,от които 13 са непобедени и до днес. Д-р Христо Стоянов е автор на 3 монографии в областта на спринтовите бягания, има над 30 научни публикации, три от които са в едно от най-реномираните списания за лека атлетика „New Studies Athletics”, издавано от Международната федерация по лека атлетика.

Share Button