Андрей Гридин и Мария Николова спечелиха обиколката на Витоша

Състезанието се проведе при изключително тежки условия и постави на огромно изпитание волята на участниците. 

Дистанцията беше с няколко километра по-дълга от миналата година след коментарите, че не е 100 километра, а по-къса. Над 700 атлети стартираха точно в полунощ. Към 4 часа обаче започна силен дъжд, превърнал се в порой. Трасето стана ужасно, силно разкаляно и на места на практика невъзможно за преодоляване. Затова някои от участниците бяха принудени да се откажат от мечтата си да завършат състезанието. 

В тази ситуация Андрей Гридин доказа класата си и спечели с 8:43:21 ч. „Беше много тежко. Спирах и вадех кал от обувките си, не можеше да се изкачваш по пътеките и търсех да стъпвам встрани по тревата, но и тя се хлъзгаше, на места просто лазехме. На предела започнаха да гърмят светкавици, беше страшно… По едно време започнах да треперя, стана много студено, извадих якето и го облякох. Виждах след мен два светещи челника и това ме караше да не намалявам темпото. Един от най-тежките стартове в кариерата ми, имах подобен наскоро и в Персенк,“ – каза Гридин след финала. Следващото изпитание за победителя ще бъде участие в ултрамаратон в Австрия. 

Втори след Гридин завърши Ивайло Атанасов с 8:48:04 ч. Ивайло Хаджиев повтори класирането си от миналата година, като завърши трети с 9:14:03 ч. 

При жените победата заслужи Мария Николова с време 9:49:13 ч.  „До Чуйпетльово нещата бяха добре, но след това настана някакъв ад. Започна порой, застудя, затъвахме в кал, хлъзгаше се и бе много трудно. Имала съм и по-тежки изпитания – например преди две години в Сърбия. Сега ми предстои трети за годината ултрамаратон в края на август край Монблан. Благодаря на организаторите на Витоша 100, защото да подсигуриш подобно състезание е изключително трудно,“ – сподели тя след финала. Това е нейна трета победа в тежкото състезание. 

Втора завърши Елеонора Григорова с 10:39:51 ч, а трета – Меглена Бенева с 12:21:37 ч. Миналогодишната победителка Антония Григорова се отказа на 75-ия километър. 

Най-бърз при дуатлонистите (100 км с велосипед и 100 км с бягане в рамките на два дни)  бе Кристиян Кирилов с общо време 15:32:44 ч, пред Калоян Чанев с 16:35:33 ч. и Захариас Кипарисис със 17:23:18 ч. 

При колоездачите победители са гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян. 

Share Button