Към олимпийските кръгове

Това е заглавието на новата книга на изтъкнатия треньор по лека атлетика и студентски преподавател Александър Ченгер.

Тя е логично продължение на другата книга, която излезе през есента на миналата година – „Маратонът или бягането – начин на живот“. Но докато първата част е насочена към любителите на бягането и начинаещите, то в новата авторът споделя философията си за същността на тренировъчния процес за високо спортно майсторство. „Движейки се, всеки по собствен път, всички трябва да осъзнаем, че не сме конгломерат от изолирани единици, а професионалисти. Сплотени в името на една цел. Преуспяване на националния ни спорт, който в хода на годините показа на света, че на географската карта има държава България“, пише в предговора.

Затова и Александър Ченгер не се притеснява да разкрие тайните на тренировъчната си методика. В началото на книгата той разглежда различните типове тренировъчни системи с техните плюсове и минуси, както и любопитни факти, свързани с прилагането им. Обяснени са и такива термини, като тренировъчна скорост, максимална пулсова честота, PH-показател, ацидоза и др., като всичко е богато подплатено с таблици и графики. Авторът дава и основните насоки в планирането на спортната подготовка. Спира и на един малко използван от треньорите у нас фактор – биоритмичните цикли.

В книгата е проследена накратко историята на маратонските бягания и любопитни случки, свързани с тях. Включени са много практически съвети, които да предпазят бегачите от грешки. Авторът разглежда различни аспекти от тренировъчния процес, като дава и примерна програма за тренировки. Познаващ в детайли подготовката на маратонеца, той се спира и на най-малката подробност, която може да попречи или помогне да се преодолее маратонската дистанция. Силното в този труд е комбинацията от богати теоретични познания и огромен практически опит.

Александър Ченгер е дългогодишен преподавател в Департамента по спорт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Негови лекоатлети са се изкачвали неведнъж на стълбичката на победителите в редица силни състезания у нас и в чужбина. Убеден в каузата „Бягането – начин на живот“, той успява да запали по нея и своите възпитаници. В началото на 80-те години чрез страниците на в. „Народен спорт“ публикува 20-седмична програма за подготовка за маратон, заимствана от тази на европейските клубове „Спиридон“ и адаптирана за нашите условия. За цялостна организационна, спортно-педагогическа и научно-публицистична дейност през 1984 година е удостоен от ЦС на БСФС с медал „За особени заслуги – златен“.

Книгата се чете на един дъх и е изключително полезна за всички, които обичат бягането, практикуват го и са го приели за свой начин на живот.

Книгата може да бъде намерена:

  1. В книжарницата на НСА
  2. СК „Шампион“, kisiov_athletics@abv.bg; моб.тел.:0897 781 828; 0882 477 599; Д. Кисьов
  3. В книжарницата на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ – София, ул. Шипченски проход 69 А

Може да се срещнете с автора и да закупите книгата с автограф и на съботните бягания в Южния парк, организирани всяка седмица от 5kmrun.  

Share Button