Корица на списание „Атлетика“ Радослава Мавродиева: „Успях да реализирам тренировките си!“

Човек първо трябва да се научи да губи и чак след това да побеждава, смята сребърната медалистка от европейско първенство.

 – Радослава, след бронзовия медал на европейското първенство в зала преди две години, сега вече си и сребърна медалистка. Кое състезание ти беше по-трудно?

– Няма лесно състезание. Както няма и две еднакви състезания. Старая се на всяко едно да покажа най-доброто от себе си.

– Как премина състезанието? В кой момент разбра, че ще вземеш медал?

– Самият финал премина доста спокойно, за разлика от квалификацията. Всичко беше под контрол. Разбрах, че ще взема медал едва след края на състезанието, преди това няма място за такива мисли и за отпускане.

– Постигна и личен рекорд. Ако теглиш чертата, ти лично доволна ли си от себе си, успя ли да реализираш тренировките?

– Радвам се, че постигнах този резултат на голямо състезание. Човек си мисли – винаги може и още. Но аз смятам, че успях да реализирам тренировките си.

–  Нека се върнем малко назад. Как премина подготовката ти за това състезание, на какво наблегнахте с твоята треньорка, имахте ли необходимите условия?

– Подготовката ми беше както за всяко едно друго голямо състезание, нищо по-различно. В техническите дисциплини се набляга предимно на техниката. При нас също в тренировките акцентът беше върху това. Разбира се, по време на състезание техниката е последното нещо, за което мислиш. Там се търси резултат. Колкото до условията, Сливен те са отлични както за зимния, така и за летния сезон.

– Преди време в интервю за „Атлетика“ заяви, че голямата ти цел са Игрите в Рио. Някак не ти върви обаче засега на олимпийски игри…

– Рио е в миналото. Няма смисъл да се дъвче тази тема. Станалото – станало. Смятам че не е важно какво е било, а какво ще бъде занапред. Взимам си урок и продължавам.

– Кое е състезанието, което най-много цениш до този момент?

– Ценя състезанията, в които съм се проваляла. Те ме калиха много. Според мен човек първо трябва да се научи да губи и чак след това да побеждава.

– Идва световно първенство. Целите, които сте си поставили конкретно за него?

– Единственото, което искам, е да бъда здрава. Всичко друго се постига с работа, работа и пак работа…

– Кои са силните ти страни като състезател? Над какво още трябва да работиш?

– Трудолюбива съм. Най-важното е да обичаш това, с което се занимаваш. Имам хъс и желанието да направя нещо. Нещото, над което трябва да работя повече, е концентрацията по време на състезание.

– Ще споделиш ли с нашите читатели как минава един твой тренировъчен ден? Какъв режим спазваш? 

– Тренирам двуразово. Няма нищо интересно за разказване. Не спазвам определен режим. Имам проблем със задържането на килограми, затова се храня до насита.

– Какво правиш в свободното време? Какви са твоите интереси, имаш ли любимо хоби?

– Обичам рок музиката. За тласкане на гюле има ли по-подходяща музика? Слушам почти непрестанно, но нямам определена любима група. Обичам също така да гледам предавания за дивата природа и най-вече за големите котки. Те са ми любимци.

Пълното интервю с Радослава Мавродиева може да прочете в новия брой на списание „Атлетика“.

За поръчки: atletikabg@gmail.com

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button