Гатлин страда от „верижна реакция” на травми

Олимпийският шампион на 100 м от Атина-2004 Джъстин Гатлин сподели подробности около проблемите, които го измъчват в началото на този сезон. Американецът досега има три старта, но само една победа.

„Все още смятам, че съм фаворит №1 за титлата на САЩ”, заяви Гатлин в телефонно интервю за Ройтерс. Първенството е от 22 до 25 юни и ще определи атлетите, които ще представят САЩ на световното в Лондон през август.  „Когато стане дума за национален шампионат, квалификация за голям форум, обикновено настъпвам и съм доминиращ спринтьор”.

Гатлин обаче дели 40-о място в световната ранглиста (13-о в американската) за сезона с 10.14. В последния си старт, на „При Класик” в Юджийн”, той завърши пети с 9.97, но с попътен вятър (2.4) над допустимия от 2 м/сек. В периода 2014-16 Джъстин направи общо 22 „слизания” под 10 секунди при легален вятър (5 от тях през май) и имаше 29 победи в 31 финала. Единствените му загуби бяха на от Юсейн Болт на световното първенство в Пекин и на олимпийските игри в Рио, като и двата пъти завърши втори.

„Верижна реакция от контузии – това е основната причина”, казва Гатлин, който се е опитал да тренира с травма на глезена, което е довело до проблем в прасеца, а след това се е появила и болка в 4-главия бедрен мускул. Компенсирането на болното място пък е довело до проблем в слабините, обяснява носителя на 13 медала от олимпийски игри и световни първенства. Никога тренировките не са били толкова трудни, дори през 2010-а, когато се върна на пистата след 4-годишно наказание за положителна допинг проба.

„Този сезон ще тества моята сила на духа, психически и физически, повече от който и да е друг сезон. Трябваше да спра с тренировките за две и половина – три седмици. Толкова назад бях. Не бяха три седмици без прекъсване, а по-скоро вариант започни-спри през една част от март и през една част от април”, споделя Гатлин. Сега той е по-здрав, но за да се предпази от нови проблеми няма да участва в състезания до първенството на САЩ, където ще се заяви и на 100 и на 200 м, но най-вероятно ще бяга само на по-късото разстояние. „Не желая да бъда в кучешка битка и да оцелявам в трите бягания, които трябва да ме изведат до място в отбора на САЩ. Искам да стъпя на пистата и да знам, че съм фаворит за титлата”.   

Share Button