Триумфалното завръщане на Мария Кучина на международната сцена (+ видео)

Световната шампионка в скока на височина спечели Диамантената лига в Юджийн с личен рекорд на открито – 2.03 м. 

Това е и изравнен неин рекорд въобще, защото през февруари в зала в Москва тя преодоля същата височина. 

Мария Кучина – Ласицкене имаше в Юджийн много силна конкуренция: олимпийската шампионка от Рио испанката Рут Бейтиа и сребърната медалистка нашата Мирела Демирева, световните шампионки в зала американката Ваштай Кънингхам (Портланд-2016) и полякинята Камила Лицвинко (Сопот-2014), европейската шампионка в зала от Белград-2017 литовката Айрине Палшите. Или с други думи, най-добрите скачачки си дадоха среща. 

Рускинята скачаше най-убедително от всички и до 1.95 м включително преминаваше всички височини от раз. Състезанието се реши на 1.98 м, които тя продоля от втори опит, нещо, което никой друг не успя. След като остана сама в сектора, Кучина поиска 2.03 м и ги превзе от трети опит. 

„Очаквах такъв резултат,“ – заяви световната шампионка, като разказа, че подготовката й е минала гладко. Доволна е и от зимния сезон. В психологически план е отхвърлила всичко негативно и започва всичко отначало. 

„Когато излязох в сектора, нямах реваншистки настроения и не се стремях да отмъщавам някому, а просто исках да се радвам на победата си,“ – откровена бе рускинята. Въпреки това тя не иска да вижда срещу името си вместо националност – бяло квадратче, защото е обидно, и очаква там да е руският трикольор. И обеща да се бори за това.  

Следващият старт на световната шампионка ще бъда на турнира в полския град Ополе на 4 юни. 

„Треньорът ми забеляза някои грешки в техниката, въпреки победата. Има над какво да работим. Прибирам се в Русия да тренирам, а след това летя за Полша,“ – сподели плановете си Кучина. 

В първата си поява на международната сцена след година и половина световната шампионка показа глад за състезания и отлична форма за момента – нещо, което мнозина подлагаха на съмнение. Рускинята обаче ясно заяви амбициите си за втора световна титла в Лондон това лято. 

Победния скок на Мария Кучина в Юджийн може да видите тук

Share Button