Тиар спечели втори пореден маратон от българската верига във Варна

Мароканецът Абделади Тиар записа втора поредна победа от веригата маратонски бягания в България на състезанието във Варна на 7 май.

36-годишният атлет триумфира и в морската ни столица, след като преди месец грабна златото в Стара Загора. Така Тиар трябва да завърши в призовата тройката на Маратон София през октомври, за да си осигури супербонуса от 20 000 лв.

При жените една атлетка си запази шанса да грабне голямата награда. Третата от Стара Загора Рут Матебо (Кения) сега финишира първа във Варна и така й необходима задължителна победа в София през октомври за да си осигури допълнителния бонус.

Конкуренцията на елитните атлети във Варна роди нови рекорди на в трите дистанции при жените и в две при мъжете. Кенийци и мароканци водиха епична битка до последната обиколка в класическата дистанция. Тримата родение в Мароко бегачи действаха солидарно, атакуваха успешно и пристигнаха заедно на финала, където Абделади Тиар спря хронометрите на 2:20:32 ч., за да изпревари по-малко от метър миналогодишния шампион тук Ахмед Насеф –италианец от марокански произход, който е женен за българка. Трети е Юсеф Сбаи (Мароко) с 2:20:33. Най-бърз от българите бе Димчо Мицов, завършил шести за 2.41:58 ч.

Побеедителят от мааратона на София Бифрату Гудета (Етиопия) не завърши и спря на 33-ия километър.

При жените пък триумфът отново бе за африканки. Рут Матебо запази повече сили в края на бягането и изпревари с 14 секунди Бетелеем Серб (Етиопия) с 2:44:57 срещи 2:45:11.6. Резултатът на Матебо е с над 20 минути по-добър от миналогодишния рекорд на трасето. Трета е Бети Чеплетинг (Кения) с 2:49:20. От българките първа финишира Борислава Видева, а резултатът й 3.32:42 ч. я нареди четвърта.

Резултатите от класическата дистанция (42.195 км) на маратона на Варна вижте тук

Share Button