2-кратен шампион на САЩ пак на пистата след скъсани връзки на коляно

Девън Алън продължава да изумява специалистите. Той се завърна на пистата точно седем месеца след като скъса кръстни връзки на лявото коляно и постигна 13.59 на 110 м с пр. на турнира „Орегън Туайлайт” в Юджийн.

Алън завърши втори след своя партньор в тренировките Джонатан Кабрал, който записа 13.55. Рекордът на турнира е 13.47 от 2014-а на олимпийския и световен шампион и рекордьор в десетобоя Аштън Ийтън. Времето в Юджийн беше хладно и влажно, което оказа негативно влияние на постиженията.

„Като изключим олимпийските игри, никога не съм бил толкова нервен преди състезание. На тренировки всичко с коляното се развиваше добре, но исках да проверя какво мога да постигна в официален старт. Миналата година започнах с 13.40 в Аризона при 30 градуса температура и сухо време, така че сегашното ми постижение е сравнимо. Много съм доволен от формата, в която се намирам в момента”, заяви Алън, който през 2016-а беше №2 в световната ранглиста с 13.03. Той е 2-кратен шампион на САЩ (2014, 2016), а на игрите в Рио завърши пети. Кабрал, който е роден в САЩ, но представа Канада, тогава беше шести.

Девън проби за първи път в световния елит през 2014-а, когато изненадващо направи дубъл с титли на колежанското и националното първенство на САЩ. И в двата финала той постигна 13.16. Тогава беше само на 19 (роден е на 12 декември 1994 г.), но през сезона нямаше голям шампионат. Звездата на университета Орегън в два спорта (атлетика и американски футбол) бе на върха, но всичко се сгромоляса на 1 януари 2015-а. В един от най-гледаните мачове по американски футбол – „Роуз Боул”, полуфинален плейоф на колежанското първенство срещу Флорида Стейт той пострада тежко – скъсани предни кръстни връзки на дясното коляно.

Алън пропусна цялата 2015-а, но се върна на пистата за сезона в зала през 2016-а и стана колежански шампион на 60 м с препятствия с личен рекорд 7.56. На открито стигна до 10.36 на 100 м, 20.62 на 200 м и 13.03 на 110 м с пр. Последният му старт бе финала на олимпийските игри, а после се насочи обратно към американския футбол. Месец по-късно, още в началото на сезона, в третия кръг на първенството, Девън се контузи в мача срещу Небраска. Този път не издържа лявото коляно. След операцията талантът обяви, че се отказва от идеята да прави кариера и в американския футбол и ще се съсредоточи изцяло на зъвращането си в атлетиката.        

Следващото състезание за Девън Алън ще бъде турнира в Кингстън, а после се очаква да бъде на линия и за „При Класик” в Юджийн (26-27 май).

Иван Чешанков

Share Button