Фантастичен Елиуд Кипчоге – 42.195 км за 2:00:25 ч! (+видео)

Само 25 секунди не стигнаха на олимпийския шампион Елиуд Кипчоге да счупи границата от 2 часа в маратона. 

Кениецът показа най-силен резултат на маратонската дистанция за всички времена по време на бягане, подготвено от „Найк“. Идеята бе да се покаже може ли човек да бяга под 2 часа при специализирана подготовка и оптимални условия. Оказа се, че това е напълно в човешките възможности, след като само 25 секунди не стигнаха да се слезе под тази мечтана граница. 

И така, 6 май 2017 година, 5:45 ч сутринта. На легендарната мотописта „Монца“ в Италия на старт застават олимпийският шампион Елиуд Кипчоге (Кения), световният рекордьор в полумаратона Зерсенай Тадесе (Еритрея) и Лелиса Десиса (Етиопия). Тримата тренират заедно от 7 месеца, а целта е една – под 2 часа. Освен тях – още няколко елитни бегачи, които трябва да изиграят ролята на пейсмейкъри.

Предварително зададеното темпо е да се минава по 14:13 мин на всеки 5 километра. Старт! Първата петица е премината за 14:14 мин. За сметка на това на 10-ия километър вече е по-бързо – 28:21 мин. Около 50-та минута Десиса започва да изпуска темпото, днес явно не му е ден. Кипчоге и Тадесе обаче продължават да държат и преминават половината дистанция за 59:57 мин! Ще им стигнат ли силите докрая? Тадесе започва да изпитва трудности и единствено Кипчоге остава в играта. На 30-ия километър той минава за 1:25:20 ч. На 35-ия – за 1:39:37 ч. Бягане за около 2-та часа, но ще успее ли? На 40-ия километър времето му е 1:54:04 часа, тоест вече има закъснение от около 20 секунди. Последната група пейсмейкъри ободрява олимпийския шампион и вкарва цялата енергия, на която е способен, за да финишира за 2:00:25 ч – фантастичен резултат, макар и малко над границата, но все пак съвсем близо до нея! 

Ето и графикът на състезанието. 

 

„Бях концентриран да сляза под 2-та часа, но загубих секунди накрая – сподели Кипчоге. – Беше доста трудно, седем месеца подготовка, но сега аз съм щастлив. Сега се намираме на 25 секунди от целта. Вярвам, че при още по-добра подготовка и добро планиране и тези секунди могат да бъдат свалени“. 

Тадесе пресече финалната линия след няколко минути – за 2:06:51 ч. Десиса, който се „навърза“ доста рано, завърши за 2:14:10 ч. 

Подготовката за състезанието започна условно преди 7 месеца, но всъщност зад цялата идея стоят години подготовка и научни разработки за правилни тренировки, подходяща хранителна диета, прецизно възстановяване и точна стратегия за хидратация на организма. Проектът бе успешен – въпреки че не бе преодоляна границата от два часа, той доказа, че на практика човешките възможности нямат граница. 

Ще бъде ли признато постижението за световен рекорд? Трудно е точно да се отговори на този въпрос. Някои особености при провеждането на това бягане подсказват, че най-вероятно това няма да се случи, но организаторите ще подадат заявка. Въпреки това е ясно едно – въпрос на време е топбегачите да започнат да бягат под двата часа – както това е ставало с други смятани за непреодолими граници в спорта. 

Видео от бягането може да видите тук

 

Share Button