Световен шампион в овчарския скок заяви: „Гей и горд”

Шоунеси Барбър, световният шампион в овчарския скок от Пекин-2015, използва Фейсбук за да заяви: „Гей и горд”. Канадецът се превръща в един от най-успешните спортисти обявили своята хомосексуалност.

„Благодаря на моите родители за толкова голямата подкрепа. Продължавам да израствам като човек и имам сериозна поддръжка от групата около мен. Родителите ми са най-големите ми поддръжници и ми помогнаха много напоследък. Към приятелите ми: Вие винаги ще бъдете мои приятели и аз също ви обичам”, написа Барбър в профила си във Фейсбук. Канадският олимпийски комитет потвърди пред местни медии, че наистина Шоун е автор на съобщението.

Барбър е роден в САЩ, но представя Канада, тъй като баща му е канадец и е бил състезател в овчарския скок, участник на първото световно първенство в Хелзинки през 1983-а. Шоун държи колежанския рекорд на САЩ с 5.91, постигнат като студент в университета Акрън. През 2016-а  той стана член на „Клуб над 6 метра”, преминавайки границата в зала, но остана едва десети на олимпийските игри в Рио. По-късно стана ясно, че преди игрите Барбър е дал позитивна проба на кокаин, но е бил допуснат да участва. Интересно е, че тогава обяснението на Шоунеси, довело до решението за неговата невинност, беше, че е имал сексуална връзка с непозната жена, която открил по интернет. Оказало се, че тя е употребила кокаин преди да се видят и без неговото знание. По подобен начин преди време и тенисистът Ришар Гаске обясни своя положителна проба на кокаин – целувки с момиче, използвало кокаин.

Share Button