Тази обикновена необикновена човешка дейност – бягането

Няколко любопитни факта за бягането, които може би не знаете.

Бягането е неизменна част от човешкия живот от дълбока древност. Има изследвания, които показват, че това е най-естественото нещо, което може да прави човекът и дори по този начин навремето си е набавял храната.

Днес животът ни е доста по-обездвижен, а някои и не могат да си представят да се затичат дори стотина метра. Но сега няма да се спираме на темата за ползата от бягането, а ще споделим с вас някои любопитни факти.

 1. Според изследване на учени от университета в Арканзас, САЩ, в което са участвали 408 души, бягането ни прави по-привлекателни. Факт е, 80 % от мъжете и 60 % от жените са заявили, че бягането ги кара да се чувстват по-красиви и желани.
 2. Най-възрастният човек, завършил маратонската дистанция, е индиецът Фауджа Сингх. На маратон в Канада 100-годишният атлет е показал време 8:25:16 часа. Днес той е на 106 години, роден е като на шега на 1 април 1911 година. За последно участва на маратон през януари миналата година в Мумбай.
 3. Най-младият маратонец също е индиец. Той се казва Бадхия Сингх, роден е през 2002 година. Преди да навърши 5 години, той бил пробягал 48 маратона. Безумното решение е на треньора му. Бащата на Бадхия Сингх умира, когато е малък. Заради бедност, майката му го дава в при местен треньор по джудо, който да се грижи за него. Веднъж заради провинение треньорът го наказал да бяга, но след това забравил за момчето. Сетил се след 5 часа, а малкият маратонец продължавал да бяга, защото никой не му бил казал да спре. След тази случка треньорът решил да го готви за маратон.
 4. Много от майките бързат да се върнат почти веднага след раждане към активни тренировки и участия в състезание. Няма лошо, дори е препоръчително. Проблемът е единствено в това, че ако кърмите, бебето може и да почне да се муси, защото кърмата става по-кисела. Учените са установили причината – при интензивна тренировка в организма се отделя млечна киселина, която попада в кърмата и променя вкуса й, но не и качествата.
 5. Бягането е здраве. Някои изследвания обаче посочват и дозите, които са най-оптимални за организма. Бегачите, които имат обем минимум 80 километра в седмицата, се оказва, че са по-податливи на различни респираторни заболявания. Имунната система се намира на границата и лесно може да рухне. Докато обем от 20 – 30 километра седмично е оптимален за нея и организмът по-трудно се разболява.
 6. Редовното бягане подобрява плътността на костите. Изследвания на учените от Университета в Мичиган са стигнали до извода, че дори само три бягания седмично по около 20-ина минути са достатъчни сериозно да увеличат плътността на костите.
 7. Френският ултрамаратонец Серж Жирар държи рекорда за избягана най-дълга дистанция за 365 дни. За една година, бягайки всеки ден, той е посетил 21 страни и е изминал общо 27 011 км, което прави средно по 74 км на ден.
 8. Изследователи са установили, че повечето бегачи чувствително подобряват стойката си, когато срещнат бегач от противоположния пол. Всъщност, не са необходими кой днае колко изследвания, просто малко наблюдения – както върху другите, така и върху себе си.
 9. Да бягаш назад. Самото изречение дори не звучи мотивиращо. Не и за германеца Ахим Арец. Негов е „световният рекорд“ в маратона в този нетрадиционен начин на бягане. През 2010 година той пробяга Франкфуртския маратон със задните си части напред за 3:42:41 часа. 
 10. И като стана дума за маратон… Любопитно изследване на чикагски учени показва, че за разлика от мъжете, жените бягат обикновено по-бързо втората част от дистанцията. При мъжете е валидно обратното и те по-често се „навързват“ в последните километри. За тази цел учените са анализирали резултатите на 300 000 участници в Чикагския маратон през различни години. Това изследване май разбива мита, че жените са по-емоционални от мъжете…
 11. Бягане и секс. По този въпрос имаше култова статия в един от първите броеве на сп.“Атлетика“. Темата непрекъснато се дискутира, и до ден днешен има различни мнения. При това въпросът може да бъде разделен на две: пречи ли сексът на бягането и по-добри в леглото ли са бегачите? Едно от последните изследвания дава положителен отговор на втория въпрос. Американски учени за направили експеримент със 78 души и от двата пола. Преди това участниците в експеримента, които никога преди не са бягали, са започнали да тичат четири пъти седмично. След 9 месеца всички заявили, че са започнали да правят повече секс – средно с 30 %. Увеличили са се и оргазмите – средно с 26 %.
 12. Само напомняме – световният рекорд в маратона принадлежи на кениеца Денис Кимето – 2:02:57 часа, постигнат на маратона в Берлин през 2014 година.
 13. И още едно напомняне – най-бързият човек в света е Юсейн Болт, който държи световните рекорди на 100 м (9.58 сек) и на 200 м (19.19 сек). Максималната скорост, която той е развивал, е 44.72 км/ ч.

И след всичко казано дотук, нима бягането не е най-естественото състояние на човека?

Share Button